Proiectul de lege care permite devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie intră în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților

Proiectul de lege care permite devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie intră mâine în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților.

În forma adoptată săptămâna trecută de Senat, documentul prevede că acest scrutin poate fi organizat cu cel mult 90 de zile înainte de luna în care se încheie mandatul șefului statului. Ce alte acte normative se află pe agenda deputaților aflăm de la Alina Stănuță.

Reporter: Legea 2 Mai, care prevede închisoare cu executare pentru traficanții de droguri de mare risc, ajunge la vot final în Camera Deputaților. Documentul inițiat de ministrul justiției, Alina Gorghiu, mai prevede creșterea pedepselor până la 10 ani pentru anumite fapte de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. În expunerea de motive, oficialul arăta că, în 2022, 810 persoane au fost condamnate pentru infracțiuni de trafic de droguri, dar dintre acestea 379 au primit din partea instanțelor condamnare cu suspendare a executării pedepsei, ceea ce înseamnă că 47% dintre traficanții de droguri, deși condamnați, nu fac închisoare.

Și tot la Camera Deputaților, ca for decizional, este așteptat proiectul care limitează publicitatea la țigările electronice și dispozitivele de încălzire a produselor din tutun. Documentul prevede că este interzisă reclama la aceste produse în media audiovizuală, pe biletele de călătorie ale transportului public, în unitățile sanitare, de învăţământ și destinate minorilor, dar și la mai puțin de 200 de metri de aceste spații./geftene/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 martie