Proiectul de lege care permite organizarea în septembrie a scrutinului pentru alegerile prezidențiale va merge la promulgare

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Proiectul de lege care permite organizarea în septembrie a scrutinului pentru alegerile prezidențiale a primit votul final în Camera Deputaților și va merge la promulgare. Tot marți, deputații au respins moțiunea simplă inițiată de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului finanțelor.
Reporter: Cătălin Purcaru – Proiectul a trecut cu voturile PSD, PNL și UDMR, în timp ce opoziția a calificat devansarea datei alegerilor prezidențiale drept un act nedemocratic. Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a criticat modificarea legislației în an electoral.
Ionuț Moșteanu: Aproape trei luni mai sunt până pe 9 iunie și nimeni nu știe ce vreți să faceți cu legea și cu comasarea. Ați dat declarații, nu avem nicio lege în vigoare, vă bateți joc de dreptul oamenilor de alege și de a fi aleși doar pentru niște mici avantaje politice și electorale.
Reporter: Replica a venit din partea deputatului social-democrat Oana Florea.
Oana Florea: Recomand dreptei uimite, că uimită o să rămână când o să vadă rezultatul alegerilor, să citească ordonanța de urgență a guvernului cu privire la comasare, este pusă în dezbatere publică, și apoi să vină la microfon să vorbească prostii.
Reporter: Potrivit actului normativ adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, alegerile pot avea loc cu cel mult trei luni de zile anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte, iar cu cel puțin 75 de zile înaintea momentului votării guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre. PSD și PNL au agreat ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în 15 septembrie, iar cel de-al doilea – în 29, aceeași lună. Tot în ședința de plâng, moțiunea simplă împotriva ministrului de finanțe, Marcel Boloș, demers inițiat de USR și Forța Dreptei, a fost respinsă cu majoritate de voturi./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (5 martie)