Realizator: Mihaela Enache – Aproximativ 42% dintre cetățenii Republicii Moldova consideră că țara merge într-o direcție bună. Într-un procent apropiat – de 40% – cred că se îndreaptă într-o direcție greșită, reiese dintr-un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri la București. Studiul mai arată că mulți dintre moldoveni încă doresc să plece din țară, chiar dacă motivația principală nu mai este salariul, ci nivelul de trai, subliniază Veaceslav Ioniță, expert la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.
Veaceslav Ioniță: Avem o înclinație spre migrație destul de mare. 16% din oameni spun că vor pleca în viitorul apropiat din țară. Lucrul acesta rămâne constant pentru ultimii cel puțin șapte ani de zile, ceea ce ne face să credem că la noi migrația este undeva la 2% din populația rămasă în țară. Salariul nu mai este atât de presant, dar motivul de migrație, vă pot spune, este altul: bunăstarea și calitatea vieții. Și lucrul acesta, evident, influențează destul de puternic mai departe și opțiunile politice. Deci, tinerii întotdeauna am avut la 30% nivelul, acum avem 40% din persoanele până în 35 de ani – sunt cei care spun că în următoarele șase luni intenționează să plece peste hotare. Deci este cel mai mare număr din toată istoria măsurărilor noastre de șapte ani de zile.
Realizator: Barometrul de opinie mai arată că majoritatea cetățenilor moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, însă împotriva aderării la NATO, iar jumătate din moldoveni se pronunță împotriva unirii cu România, potrivit sondajului./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 martie)