Procuratura din Spania solicită 4 ani și 9 luni de închisoare pentru Carlo Ancelotti, acuzat de fraudă fiscală

Procuratura din Madrid solicită 4 ani și 9 luni de închisoare pentru Carlo Ancelotti, acuzat de fraudă fiscală pentru suma de 1.062.079 de euro, în anii fiscali 2014 și 2015. Potrivit ziarului „Marca”, antrenorul echipei Real Madrid este acuzat de două infracțiuni împotriva Fiscului spaniol, întrucât, deși el însuși a declarat că are reședința fiscală în Spania și că domiciliul său se află la Madrid, a omis să își exercite prestația corespunzătoare exploatării drepturilor sale de imagine, pe care le-a cesionat altor entități.
Procuratura susține în plângere că Ancelotti, surprins de știre în timp ce se concentra pentru meciul din Liga Campionilor împotriva RB Leipzig, ar fi semnat un contract de muncă ca antrenor al echipei Real Madrid pe 4 iulie 2013 pentru perioada cuprinsă între iulie 2013 și 30 iunie 2016, „precizând în remunerația pentru această perioadă, pe lângă prestația de muncă, și încasările rezultate din transferul drepturilor de imagine către club”.
Se mai precizează că, din iulie 2013, tehnicianul italian a început să lucreze și să locuiască în Spania, stabilindu-și ca domiciliu și reședință obișnuită o proprietate situată într-o piață centrală din Madrid. Totuși, când antrenorul și-a încheiat „prematur” relația cu Real Madrid, pe 25 mai 2015, a avut casa închiriată până în luna octombrie a acelui an, așa că în cursul anului 2015 „Spania a fost principalul său centru de relații personale și de interese economice”. Procuratura spaniolă subliniază că „pentru a evita impozitarea veniturilor provenite din drepturi de imagine”, atât cele percepute de la Real Madrid, cât și de la alte mărci cu ocazia diverselor evenimente, antrenorul a recurs la o rețea „complexă” și „confuză” de trusturi și companii înregistrate pentru colectarea drepturilor de imagine. Ancelotti ar fi „simulat” cesionarea drepturilor sale de imagine către entități „fără activitate reală” și capacitate de exploatare, domiciliate în afara Spaniei, „urmărind astfel ascunderea față de Fiscul spaniol a beneficiarului real al încasărilor drepturile sale de imagine, astfel încât nici el, nici vreuna dintre companiile menționate să nu plătească impozite pentru sumele mari primite în Spania sau în afara țării noastre”.
Procuratura din Madrid precizează că încasările rezultate din vânzarea drepturilor de imagine au reprezentat venituri egale cu 1.249.590 euro în 2014 și 2.959.768 în 2015. Mai mult, potrivit procurorului, tehnicianul a omis în declarațiile sale și deținerea a două proprietăți în străinătate./oavram/ilapadat

(www.lastampa.it – 6 martie)