Ambasadorul SUA la Moscova a fost convocat la sediul Ministerului de Externe al Rusiei

Ambasadorului SUA la Moscova i-a fost înmânată o notă, prin care i se cere să nu mai acorde sprijin ONG-urilor indezirabile. Ambasadorul SUA în Rusia, Lynn Tracy, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe al Rusiei, anunţă site-ul ministerului.

Ambasadorul a fost notificat că trei organizații non-profit din SUA (Consiliile Americane pentru Educație Internațională, Perspective Culturale și Institutul de Educație Internațională) au fost declarate indezirabile în Federația Rusă. Ministerul rus de Externe a declarat că ele implementau ‘programe și proiecte anti-ruseşti care vizează recrutarea ‘agenților de influență’, sub pretextul schimburilor educaționale și culturale’.

Ambasadorului i s-a transmis o notă oficială, prin care i se cere să înceteze orice asistență acordată în sprijinul activităților acestor ONG-uri. ‘Dacă nu va înceta, atunci Moscova va trata acest fapt ca pe o încălcare a legislaţiei ruse. De asemenea, Ambasadei SUA i s-a solicitat să elimine de pe site-ul misiunii diplomatice și de pe rețelele de socializare lista proiectelor și programelor educaționale derulate de aceste ONG-uri, ‘axate pe promovarea atitudinilor și valorilor străine pentru societatea rusă’.

Încercările de a interveni în afacerile interne ale Federației Ruse vor fi reprimate dur și ferm, inclusiv prin expulzarea angajaților ambasadei americane implicați în aceste acțiuni, fiind declaraţi persona non grata, a adăugat Ministerul rus de Externe./vdraguta/csimion

www.gazeta.ru – 7 martie