2024. március 6.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének beszéde az EPP kongresszusán

A következő öt évben az Európai Uniónak jelentősen kell növelnie védelmi ipari kapacitását, ami a védelmi kiadások megemelését feltételezi, hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője, aki egyben az európai védelmi biztosi poszt létrehozását is szorgalmazta. Az Európai Bizottság elnöke a Romexpo kiállitási központban az EPP-képviselők előtt mondott beszédében rámutatott, hogy az idei választások rendkívül fontosak, tekintettel a világ számos veszélyére, amelyek nagyobbak, mint valaha. „Putyin megpróbálja átírni a történelmet és uralni a jövőt, a színfalak mögött kiberhadviselés segítségével gyűlöletet terjeszt. A békés és egységes Európánkat minden eddiginél gyakrabban teszik próbára a demagógok, a kommunisták, legyenek azok szélsőbaloldaliak vagy szélsőjobboldaliak.A nevek különböznek, de céljaik ugyanazok: eltaposni értékeinket, tönkretenni Európánkat, és mi, az EPP soha nem engedjük, hogy ez megtörténjen”. A kongresszusa ma ér véget, miután Bukarest két napig Európa politikai fővárosa volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Karl Nehammer osztrák kancellárt csütörtökön Klaus Iohannis államfő fogadta

Karl Nehammer osztrák kancellárt csütörtökön Klaus Iohannis államfő fogadta. A megbeszélések egyik fő témája Románia teljes körű csatlakozása volt a schengeni övezethez. Karl Nehammer az Európai Néppárt kétnapos kongresszusán tartózkodik Bukarestben. A kongreszus tegnap elfogadta választási kiáltványát, amely Románia és Bulgária teljes körű schengeni övezethez való csatlakozását szorgalmazza. A dokumentumot az osztrák delegáció tagjai is megszavazták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Megtörténhet, hogy Romániának egymilliárd és 6,7 milliárd euró közötti összeget kell fizetnie Gabriel Resources kanadai cégnek

A Világbank Befektetési viták rendezésének nemzetközi központja (ICSID) pénteken közli döntését abban a perben, amelyet a Gabriel Resources kanadai cég inditott Románia ellen a verespataki beruházással kapcsolatosan. Marcel Boloş pénzügyminiszter szerint a kártérités, amelyet kénytelen lesz kifizetni Románia, egymilliárd és 6,7 milliárd euró között lehet, de ez a bírósági döntéstől függ. „A határozat végrehajtási módjáról a tárcaközi bizottság és a határozat birtokosai közötti megbeszélés nyomán kell dönteni, ha van mód a párbeszédre. Ellenkező esetben a kényszervégrehajtás törvényes útját kell követni, de meggyőződésem, hogy a párbeszéd révén megtaláljuk a legjobb megoldást a döntés végrehajtására. Van egy tárgyalási stratégiánk, amelyet abban a pillanatban fogunk alkalmazni, amikor megkezdődik a párbeszéd a döntés birtokosaival”, magyarázta Marcel Boloş, hozzáfűzve, hogy e váratlan kiadás növelni fogja a költségvetési hiánycél szintjét, de adott az a lehetőség is, hogy a költségvetési hiány kiszámításakor az összeget rendkívüli kiadásként kezeljük.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A bölcsődéknek és óvodáknak az épületeken belül és kívül videokamerát kell telepíteniük

A képviselőházhoz benyújtott törvénytervezet értelmében a bölcsődék és az óvodák kötelesek lesznek videokamerákat telepíteni az épületeken belül és kívül; a szülők bármikor megtekinthetik a felvételeket. A több szociáldemokrata képviselő által kezdeményezett tervezet szerint a bölcsődék és az óvodák, függetlenül, hogy állami vagy magánszférában működnek, kötelesek lesznek hang- és mozgásérzékelő kamerákat felszerelni az osztálytermekbe, folyosókon és az épület külső részén. A megfigyelői intézkedést a hatóságok a bölcsődék és óvodák előzetes beleegyezése nélkül alkalmazhatják, amint ezt a hatályos törvény is előírja.  A kezdeményezők szerint az új szabályozásra az óvodások ellen egyes pedagógusok által elkövetet fizikai, verbális és lelki erőszakos cselekmények számának növekedése miatt van szükség.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A Szolidaritás egészségügyi szakszervezeti szövetség folytatja tiltakozását

A Szolidaritás egészségügyi szakszervezeti szövetség ezen a héten is folytatja tiltakozását. A szakszervezeti képviselők a kormánykoalició parlamenti képviselői elé terjesztik elégedetlenségeiket és követeléseiket. A szakszervezeti szövetség megemlítette, hogy március 11-re, az egészségügyi dolgozók napjára tiltakozást terveznek, amely az utolsó lesz az általános sztrájk kirobbantása előtt. Egy sajtóközlemény szerint a szakszervezeti tagok a fizetések inflációs ráta függvényében történő indexálását, az alapbérek növelését és az egészségügyi szolgáltatások állandóságának biztosításában való részvétel díjának növelését követelik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)
Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA