Senatul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență pentru schema de ajutor de stat „Creditul fermierului”

Realizator: Amalia Bojescu – Ordonanța de urgență a guvernului prin care se instituie schema de ajutor de stat „Creditul fermierului”, care permite acces mai facil agricultorilor la finanțări, a trecut de Senat cu unanimitate de voturi. Potrivit documentului, fermierii afectați de criza din Ucraina vor putea accesa un credit bancar de până la 280.000 euro pentru cinci ani, cu ROBOR plătit de stat, iar ei vor achita doar dobânda de 1,95%.
Lucian Trufin, senator PSD: Instituim un program, „Creditul fermierilor”, și o schemă de ajutor de stat prin care asigurăm accesul la resurse financiare necesare pentru a salva și totodată a dezvolta fermele agricole românești, fermierii afectați de criza războiului din Ucraina, care au protestat pe bună dreptate. Și votăm o ordonanță de urgență pe cât de cerută, pe atât de necesară pentru aceștia.
Realizator: Din opoziție, USR consideră că ajutorul de stat vine destul de târziu, după protestele fermierilor de la începutul anului.
Sebastian Cernic, senator USR: România este pe locul 21 din 27 de state membre UE în clasamentul valorii procentuale ajutorului de stat acordat fermierilor raportat la valoarea producției agricole. La o valoare a producției agricole de 18,8 miliarde de euro, statul român a acordat 1,5%, dacă ar fi să comparăm cu Polonia, care a acordat fermierilor nu mai puțin de 12,9% din valoarea producției agricole în ajutoare de stat. Asta pentru ca să nu mai ajungeți să dați vina pe Ucraina sau pe Uniunea Europeană, care spuneți că nu vă susține și nu ne susține prin fonduri.
Realizator: Documentul merge la Camera Deputaților pentru votul decizional, transmite redactorul RRA Alexandra Cristea./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 martie)