Ministerul de Finanţe a atras aproape 850 de milioane de lei şi 190 de milioane de euro, prin cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS pentru populaţie

Ministerul de Finanţe a atras aproape 850 de milioane de lei şi 190 de milioane de euro, prin cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS pentru populaţie, în cadrul primei oferte publice derulată în acest an pe piaţa de capital.

Suma totală atrasă de stat, prin intermediul celor 15 oferte, derulate din 2020 până în prezent, se ridică acum la peste 26 de miliarde de lei. Prezent la evenimentul care a marcat debutul tranzacţionării noilor titluri la bursă, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, a precizat că, pe lângă beneficiile evidente pentru investitori şi pentru stat, emisiunile FIDELIS contribuie şi la educaţia financiară a populaţiei.

Alexandru Petrescu: Cel mai important eu văd rolul educativ pe care această emisiune îl are, fiindcă are o adresabilitate specială către persoanele fizice și asta este zona de creștere cu cel mai bun potențial în viziunea mea pentru BVB. Rolul nostru este să ne asigurăm că piața de capital din România este una sustenabilă și tranzacționarea se desfășoară într-un cadru adecvat. Avem o serie de reglementări pe care le-am inițiat de la momentul la care am preluat președinția autorității.

În continuare sunt alte reglementări care nu pot decât să creeze premise și mai bune pentru creșterea pieții bursiere din România, în special în perspectiva preaderării în OCDE. Vom avea multe ocazii și multe grupuri de lucru în care vom dezvolta acest subiect, deci perspectivele sunt favorabile, pozitive, promițătoare și îmi dau mie şi dvs și investitorilor speranță că piața de capital va deveni în continuare un pilon de finanțare important, un scop în sine de a investi și locul în care cei care doresc să contribuie la promovarea economică a României trebuie s-o facă.

Realizator: La finele anului trecut, din cei aproape 180.000 de investitori la bursă, mai mult de 37.000 deţineau numai titluri de stat FIDELIS, ceea ce demonstrează interesul de care se bucură aceste emisiuni./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 martie