Occidentul a strâns fonduri pentru achiziționarea a 300.000 de obuze destinate Ucrainei, în cadrul unei iniţiative a Cehiei (Petr Fiala)

Premierul ceh, Petr Fiala, a anunţat, vineri, că partenerii occidentali care au susținut inițiativa Cehiei de a cumpăra muniţii pentru Ucraina au strâns deja fonduri pentru achiziționarea a 300.000 de obuze. „Multe mulțumiri tuturor țărilor care s-au alăturat deja inițiativei cehe de a cumpăra muniții pentru Ucraina. Am reușit să strângem suficienți bani pentru a cumpăra primul lot de 300.000 de obuze de artilerie. Totuși, scopul nostru este să oferim mult mai mult!” – a scris Fiala pe reţeaua X.

Potrivit premierului de la Praga, asistența acordată Ucrainei nu se termină aici. „Continuăm să căutăm parteneri pentru a continua să sprijinim Ucraina în lupta sa curajoasă împotriva agresorului rus” – a adăugat Fiala. Amintim că, la mijlocul lunii februarie, președintele ceh, Petr Pavel, a anunțat că ţara sa a găsit 800.000 de obuze de artilerie de 155 și 122 de milimetri pentru Forţele Armate ale Ucrainei. Pavel a afirmat atunci că mai multe țări se vor alătura acestui demers al Cehiei.

Între timp, Bloomberg a scris recent că aliații Ucrainei au alocat aproape toate fondurile necesare pentru achiziționarea a 800.000 de obuze de artilerie în cadrul inițiativei cehe./sdan/ctuluc

Agenția de presă RBC – 8 martie