Persoanele cu ochi de culoare deschisă au o vedere mai bună în lumina slabă

Potrivit unui studiu recent realizat în Regatul Unit, culoarea ochilor poate influența calitatea vederii într-un mediu cu lumină scăzută. Potrivit cercetătorilor, persoanele cu ochi mai deschişi la culoare au o vedere mai bună atunci când lumina este mai mică.
În 2014, culoarea ochilor a fost în centrul unei dezbateri importante în Franța. Într-adevăr, un chirurg a dezvăluit o nouă tehnică de a schimba culoarea la fel de simplu ca un tatuaj. Cu toate acestea, detractorii acestei tehnici au citat inflamația și chiar glaucomul. În timp ce unii oameni doresc să-și schimbe culoarea ochilor, majoritatea o fac cu ceea ce le-a dat natura. Totuși, s-ar putea ca persoanele cu ochi de culoare deschisă să aibă un mic avantaj față de ceilalți, așa cum se explică într-un comunicat al Universității John Moores (Regatul Unit) publicat pe 7 februarie 2024.
La originea acestei cercetări, o găsim pe Kyoko Yamaguchi, expertă în antropologie în științe biologice. Ea și echipa sa au recrutat 39 de voluntari, unii cu ochi albaștri (25) și alții cu ochi căprui (14). Toată lumea a făcut un test de vedere de 30 de secunde într-o cameră în care luminozitatea a crescut treptat.
Pentru autori, această experiență a făcut posibil să se afirme că ochii deschişi la culoare au rezultate mai bune în lumină slabă. Conform rezultatelor, voluntarii cu ochi albaștri au avut rezultate mai bune la test decât ceilalți. Au fost nevoiți să citească coduri așezate pe un perete la o distanță de trei metri. Persoanele cu ochi albaștri au putut descifra codurile la o luminozitate de 0,7 lux, comparativ cu 0,82 lux pentru persoanele cu ochi căprui.
În ciuda acurateței aparente a studiului și a concluziei sale, este important de amintit că aceasta este doar o muncă preliminară. Studiul a fost de fapt pre-publicat pe platforma bioRxiv și, prin urmare, nu a fost validat de colegi. Pentru a confirma pe deplin teoria discutată aici, cercetătorii vor trebui să efectueze un studiu la scară mai mare și, prin urmare, să includă un număr mai mare de participanți.
Între timp, Kyoko Yamaguchi crede că această lucrare ar putea explica prezența ridicată a oamenilor cu ochi albaștri în țările nordice. În plus, ar valida ipoteza că aceste organe sunt mai degrabă un beneficiu biologic decât un efect secundar. Pentru antropolog, oamenii care trăiesc în țările nordice au nevoie de o vedere mai bună, mai ales pe întuneric, din cauza luminii mai slabe a soarelui și a zilelor mai scurte. (www.sciencepost.fr – 5 martie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (7 martie)