MAE rus i-a interzis accesul pe teritoriul Rusiei premierului eston, Kaja Kallas

Ministerul rus al Afacerilor Externe i-a interzis accesul pe teritoriul Rusiei prim-ministrului eston, Kaja Kallas. Ministerul Afacerilor Externe l-a inclus recent pe premierul Estoniei, Kaja Kallas, pe lista persoanelor urmărite penal de către Rusia. (Sursa: MAE rus)
Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, prim-ministrul Letoniei, Evika Silina, și o serie de alți oficiali de rang înalt ai țărilor baltice au interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse, a informat Ministerul rus de Externe, printr-un comunicat.
MAE al Rusiei a specificat că în total, 347 de cetățeni din Estonia, Letonia și Lituania au fost incluși recent pe „lista neagră”. Printre motivele invocate pentru luarea acestei măsuri se numără „politica ostilă a statelor baltice față de Rusia”, „campania barbară privind demontarea în număr masiv a monumentelor ostaşilor eliberatori sovietici” și „cursul infracţional de pompare cu arme a regimului de la Kiev”.
Ministerul rus de Externe nu dezvăluie de regulă numele persoanelor cărora le este interzis accesul în Rusia, dar de această dată ministerul a publicat o listă cu numele a 23 dintre cele 347 de persoane incluse pe „lista neagră”.
În afară de Kallas și Silini, sunt vizaţi de aceste sancţiuni, în mod special, miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei, Margus Tsahkna, Krišjānis Kariņš și, respectiv, Gabrielius Landsbergis, precum și foștii președinți ai Letoniei și Estoniei, Vaira Vike Freiberga şi, respectiv, Kersti Kaljulaid.
În luna februarie, Ministerul rus al Afacerilor Interne a inclus-o pe Kaja Kallas pe lista persoanelor urmărite penal şi de Federația Rusă. Ce s-ar întâmpla în cazul ipotetic în care Kallas ar decide să viziteze Rusia – i s-ar refuza accesul sau ar fi reținută – nu este foarte clar./vdraguta/dstanesc

(www.meduza.io – 12 martie)