Patru posturi de televiziune locale din Republica Moldova, amendate pentru că au retransmis emisiuni ale unor televiziuni ruseşti

Consiliul pentru Coordonarea Transmisiei Radio şi de Televiziune din Republica Moldova a amendat patru posturi de televiziune locale, care au retransmis emisiuni ale unor televiziuni ruseşti. Decizia de amendare a fost luată în legătură cu aşa-numita „reflectare antiucraineană a conflictului armat din estul Ucrainei”.
Posturile de televiziune moldoveneşti amendate sunt „Prime TV”, „TV 7”, „RTR – Moldova” şi „REN-Moldova”, care au retransmis emisiuni ale posturilor de televiziune ruseşti „1TV”, „NTV”, „RTR” şi „REN-TV”. Fiecare dintre posturile moldoveneşti a fost amendat cu suma maximă prevăzută de lege, respectiv cu câte 5.400 de lei (circa 370 de dolari), iar televiziunii „REN-Moldova” i s-a interzis, de asemenea, prezentarea reclamelor pentru o perioadă de 72 de ore. Reprezentanţii celor patru posturi de televiziune moldoveneşti au declarat jurnaliştilor că apreciază decizia Consiliului pentru Coordonarea Transmisiei Radio şi de Televiziune din Republica Moldova drept „cenzură şi o tentativă de amestec în politica editorială” şi intenţionează să conteste în instanţă această decizie.
Amintim că în această vară, Consiliului pentru Coordonarea Transmisiei Radio şi de Televiziune din Republica Moldova a suspendat transmisia postului de televiziune „Rossia 24” pe teritoriul republicii până la 1 ianuarie 2015. Această decizie a fost luată pe motiv de „necorespundere a programelor acestei televiziuni cu prevederile Codului audiovizualului al Republicii Moldova”.