Președintele Klaus Iohannis a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al NATO

Realizator: Ianna Ioniţă – Președintele Klaus Iohannis a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al NATO și își asumă această candidatură în numele României, cu toate responsabilitatea. A enumerat și atuurile țării noastre în această competiție. România e pilon de stabilitate și de securitate în regiune. A remarcat alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare, apoi contribuția la misiunile și operațiunile NATO și prezența militară în Balcanii de Vest, dar și contribuții la securitatea Mării Negre. Oana Bâlă a urmărit declarațiile.
Reporter: Sunt cele mai dificile vremuri din punct de vedere al securității din ultimele decenii, a declarat președintele Klaus Iohannis, dar a subliniat că românii se simt protejați prin apartenența la NATO. Într-un context de securitate complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate în regiune, a mai afirmat șeful statului și a precizat că este momentul ca România să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice. Este o aspirație legitimă a unei țări cu o înțelegere profundă asupra situației de securitate dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, a spus președintele României și a adăugat că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat astfel decizia de a intra în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.
Klaus Iohannis: Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO.
Reporter: Europa de Est are o contribuție valoroasă la hotărârile adoptate în cadrul NATO, a mai subliniat șeful statului, menționând totodată că Alianța va putea lua cele mai bune decizii cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune. De altfel, România și alți parteneri estici au cerut o mai mare reprezentare în structurile NATO, mai ales într-un moment în care securitatea regională este amenințată de agresiunea Rusiei în Ucraina. Președintele Klaus Iohannis îl are drept contracandidat pentru șefia NATO pe premierul olandez Mark Rutte, scriu agențiile internaționale de presă. Și acesta se va retrage din politica națională și era până acum singurul candidat pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg, care conduce Alianța Nord-Atlantică din 2014. Procesul de alegere a secretarului general al NATO, post care revine unui european, necesită unanimitate din partea tuturor celor 32 de membri./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 martie)