Sănătate, sens, siguranță și stare de bine pentru seniori

Asociația Zi de Bine lansează proiectul NEpierdute și îi încurajează pe seniori să vină la Centrul Comunitar Zi de Bine din București

București, 12 martie 2024: Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică pentru anul 2023, populația României continuă să îmbătrânească. În prezent, sunt peste 3,7 milioane de persoane care au vârsta de peste 65 de ani, dintre care aproape 2 milioane de persoane au rămas singure, și-au pierdut deja partenerii, au divorțat sau nu s-au căsătorit niciodată. Pentru ei, anii care ar trebui să fie cei mai liniștiți, sunt plini de frici și singurătate. În acest context, Asociația Zi de Bine lansează proiectul „NEpierdute” și îi încurajează pe seniori să vină la Centrul Comunitar Zi de Bine din București.

Starea de sănătate a multora dintre seniori este precară iar o parte semnificativă din bugetul lor se duce pe medicamente. Însă, efectuarea analizele medicale periodice și consultul de specialitate, împreună cu un stil de viață activ ar putea contribui la o viață mai sănătoasă pentru bunicii noștri.

În cadrul proiectului „NEpierdute”, Asociația Zi de Bine organizează pentru seniori activități de reconectare și petrecere a timpului liber, ateliere de dans și mișcare, lucru manual și cursuri de limba engleză, printre altele, astfel încât momentele pierdute de-a lungul anilor să își găsească drumul înapoi. De asemenea, pe parcursul lunii martie, alături de „Caravana cu Medici”, seniorii vor beneficia de consult medical și analize de bază gratuite.

Atelierele vor avea loc la Centrul Comunitar Zi de Bine, aflat pe strada Uranus, numărul 150, etaj 1, București iar seniorii interesați pot să sune la numărul de telefon 0725 565 375 pentru a afla programul. 

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

„Când ne apropiem de bătrânețe, mobilitatea se restrânge, sănătatea e tot mai șubredă , prieteniile par să se estompeze sau dispar definitiv. Pofta de viață se stinge și ea. Nu și atunci când intri în grupul potrivit, în care găsești oameni asemenea ție cu care să împarți complice povești din vremuri aproape uitate. Ne bucurăm că la Centrul Comunitar Zi de BINE grupul a început să se creioneze și, alături de seniorii noștri  deja am aflat zeci de povești nepierdute. Vrem să le aducem la viață și ne propunem să le oferim cât mai multe ocazii de a construi alte povești și bucurii, pentru cât mai mult timp de acum înainte.”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

În cadrul proiectului „NEpierdute”, cei aproape 50 de vârstnici înscriși până acum în program vor beneficia și de excursii tematice, ieșiri în aer liber și mișcare, ateliere de lucru manual, seri de poezie și dans.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține proiecte sociale în fiecare lună și  încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru aceastea.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.