La Plovdiv se organizează un protest de susținere a motanului bibliotecii din oraș

Locuitorii din Plovdiv nu încetează să lupte pentru motanul Joro al bibliotecii din oraș. La 29 martie, la ora 7:00, cetățenii din oraș se vor aduna în fața Bibliotecii Naționale „Ivan Vazov”, pentru a sprijini motanul, ca acesta să nu fie dat afară din bibliotecă.

Furia legată de pisoi a izbucnit după ce a fost publicată o petiție care prezintă povestea acestuia și cere să nu fie dat afară. Aceasta a fost semnată de mii de oameni. Acest lucru a declanșat o serie de postări pe rețelele de socializare, iar Facebook a oprit răspândirea virală a linkurilor către petiție de la sute de utilizatori.

După numeroase relatări din presă, a devenit clar că, deși cauza lui Joro se bucură de sprijin, există și oameni cărora li se pare că nu este potrivit ca acest animal să locuiască într-o bibliotecă. Directorul bibliotecii, Dimităr Minev, a anunțat chiar că se pregătește o contra-petiție în sprijinul deciziei conducerii de a înlătura pisoiul. Acest lucru i-a determinat pe mulți să facă apel la oamenii buni, să-și deschidă inimile și să-l adopte pe Joro.

Toată povestea prezintă o situație foarte familiară pentru copii, când li se plâng părinților că vor un pisoi/un câine/ un papagal/ un pește, iar de cealaltă parte părintele spune: „Ori pisoiul/câinele/papagalul/peștele, ori eu”. Altfel, diectroul Minev nu a ascuns că, acum 80 de ani, biblioteca a avut un buget special pentru hrănirea pisicilor – singurii salvatori ai distrugătorilor de cărți – șoarecii.

Scandalul a ajuns chiar și la autoritățile sanitare, a informat postul public de radio de la Sofia. Directorul Bibliotecii Naționale „Ivan Vazov” din Plovdiv, Dimităr Minev, a solicitat un punct de vedere de la Serviciul Sanitar – Veterinar din Plovdiv, de la Agenția pentru Siguranța Alimentelor și de la Inspecția Regională pentru Sănătate, pentru a vedea dacă este permis ca motanul Joro să locuiască în continuare în clădire.

Animalul se află de anul trecut în bibliotecă, iar la sfârșitul lui 2023 a fost adoptat de personal. La Radio Plovdiv, directorul celui de-al doilea cel mai important depozit de carte din Bulgaria a anunțat că părerea sa personală este că locul animalului nu este acolo, dar va ține cont de opinia instituțiilor pentru a lua o decizie definitivă. Potrivit lui Dimităr Minev, oamenii care sunt împotrivă ca pisica să stea în bibliotecă rămân în afara atenției presei, iar opinia lor este, de asemenea, importantă și trebuie luată în considerare.(www.trafficnews.bg-13martie2024)

RADOR RADIO ROMÂNIA (13 martie)