Pentru a limita decesele, alpiniștii care vor escalada Everestul vor trebui acum să poarte dispozitive GPS

După unul dintre cele mai periculoase sezoane de alpinism pe versanții Everestului, Nepalul le cere acum alpiniștilor să poarte dispozitive de poziţionare GPS pentru a facilita căutarea și salvarea lor în cazul unui accident. Primăvara trecută, 18 oameni au murit pe cel mai înalt munte din lume, care întâmpină sute de alpiniști în fiecare an.
Aceste dispozitive GPS, folosite deja de mulți alpinisti profesioniști, își ajută pe sponsorii lor să le urmărească progresul către vârfuri, dar și să le garanteze siguranța.
Cu toate acestea, pentru sezonul de alpinism care începe luna aceasta și durează până în mai, Nepalul este de așteptat să aibă nevoie de trackere pasive, care sunt mai puțin puternice și mai mici, ușor de cusut în îmbrăcăminte și nu necesită putere pentru a funcționa. Totuşi, acestea, ele pot fi localizate de un detector portabil până la aproximativ 20 de metri sub zăpadă compactă.
Totodată, Nepalul a decis să reacționeze la numărul excesiv de deșeuri umane care sunt aruncate pe drumul către Muntele Everest. Alpiniştii trebuie să-şi asume acum responsabilitatea pentru eliminarea inclusiv a excrementelor lor. Pe scurt, asta înseamnă că trebuie să coboare înapoi cu excrementele lor, transportându-le în pungi biodegradabile. Aceste pungi, utilizate în special în Antarctica, au conținut chimic care ajută la uscarea și solidificarea excrementelor, eliminând și mirosurile neplăcute.
(www.20minutes.fr – 12 martie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (13 martie)