Creșterea apelor amenință să aducă la suprafaţă deșeurile nucleare din perioada Războiului Rece

Un raport recent a amintit de urgența curățării anumitor locuri militare abandonate de la sfârșitul Războiului Rece. Această situație leagă încălzirea globală și dispersia deșeurilor nucleare și ar putea deveni foarte periculoasă în mai multe țări în decurs de câteva decenii.
Insulele Marshall fac parte din Micronezia și au fost scena a peste 60 de teste nucleare efectuate de Statele Unite ale Americii între 1947 și 1958, în plin Război Rece. Există și astăzi o cupolă acolo, de 115 m diametru și 45 cm grosime, care adăpostește deșeuri radioactive. La fața locului, locuitorii au denunțat poluarea masivă a mediului încă din anii 2000 din cauza scurgerilor. Evident, acest lucru are un impact asupra ecosistemelor și asupra sănătății umane.
Un raport al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală din SUA (GAO) publicat pe 31 ianuarie 2024 amintește de urgența curățării siturilor utilizate în timpul Războiului Rece. Autorii raportului indică faptul că. astăzi, încălzirea globală ar putea încuraja dispersarea deșeurilor nucleare și astfel intensifică serios fenomenul de contaminare. Trebuie spus că faimosul dom din Insulele Marshall se află la doar doi metri deasupra nivelului mării. Astfel, situl este amenințat de creșterea nivelului apelor.
În Andaluzia (Spania), este expus și un alt sit. Armata Statelor Unite a abandonat acolo patru bombe termonucleare în 1966. Cu toate acestea, deși locul a fost curățat de atunci, americanii au lăsat în urmă nu mai puțin de 50.000 de metri cubi de sol contaminat.
Un al treilea sit provoacă o mare îngrijorare. Se află în Groenlanda și nu se pune problema unui dom, ci a unui strat de zăpadă a cărui grosime, de aproximativ 36 de metri, se reduce în timp. Cert este că singurul lucru care împiedică deșeurile radioactive să contamineze mediul înconjurător este tocmai acest strat de zăpadă. În acest caz, nu creșterea nivelului mării este cauza, ci mai degrabă topirea gheții. Deșeurile în cauză provin de la o bază de cercetare militară construită în 1959, apoi abandonată în 1967. Deși militarii au evacuat reactorul nuclear, amplasamentul adăpostește în continuare rezervorul reactorului, dar și 240.000 de litri de apă uzată și 200.000 de litri de combustibil. Potrivit unui scenariu deosebit de pesimist, deșeurile ar putea curge în Oceanul Atlantic în jurul anului 2090.
Din păcate, guvernul american nu pare să se grăbească să pună în aplicare soluții pentru protejarea sau curățarea deșeurilor prezente în aceste situri. Totuşi, apelurile din partea comunității internaționale devin din ce în ce mai presante. (www.sciencepost.fr – 12 martie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (13 martie)