15 Martie – Steagul național a fost arborat în fața Parlamentului ungar

Drapelul național a fost arborat cu onoruri militare de sărbătoarea naţională de 15 martie, vineri dimineață, la Budapesta, în Piața Kossuth Lajos.
Drapelul a fost arborat în fața Parlamentului în prezența președintelui Ungariei, Tamás Sulyok, și al președintelui Parlamentului ungar, László Kövér, în acordurile imnului național, de către unitatea de onoare a Gărzii Naţionale. Evenimentul a fost acompaniat de Fanfara Militară Centrală și de Regimentul de Cavalerie.
La ceremonie au participat mai mulți membri ai Guvernului, precum și reprezentanți ai organizațiilor de stat și militare, precum și ai corpului diplomatic.
Piața Kossuth Lajos a fost plină de lume pe o vreme însorită, majoritatea spectatorilor purtând cocarde în culorile naționale și unii fluturând steaguri în culorile roșu, alb și verde.
După arborarea festivă a drapelului, a pornit un marș solemn de husari spre Muzeul Național al Ungariei, unde va începe ceremonia festivă la ora 10:30, cu un discurs al premierului ungar Viktor Orbán.
Muzeul Național va fi deschis pentru familii vineri de la ora 14:00 și toată ziua sâmbătă și duminică, cu un program de activități legate de sărbătoarea națională.
Vineri, între orele 10:00 și 18:00, vizitatorii pot viziona gratuit Sfânta Coroană în clădirea Parlamentului.
În ziua sărbătorii naționale, precum și sâmbătă și duminică, între orele 17:30 și 23:00, fațada Muzeului Național al Ungariei va fi decorată cu o pictură luminoasă.
15 martie este ziua naşterii a Ungariei parlamentare moderne și începutul Revoluției din 1848-1849. A fost sărbătoare legală pentru prima dată în 1989 și a devenit sărbătoare națională oficială din 1990./vblanka/ilapadat

(MTI – 15 martie)