Descoperire uluitoare: o specie de vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Aceşti viermi au patruzeci de centimetri lungime. Sunt orbi, de culoare albastru închis, strălucitori, și au inele subțiri albe pe tot corpul. Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru a se deplasa prin tuneluri subterane și că că produce două tipuri de secreții: una din coadă, otrăvitoare, și alta din cap, dar un nou studiu a descoperit ceva și mai surprinzător care a revoluționat comunitatea științifică.
Puii de Siphonops annulatus, cunoscuți și sub numele de șarpe tapiera sau inel cecilian, se nasc deja dezvoltați și se hrănesc cu pielea mamei, îndepărtând bucăți din ea cu cei 44 de dinți în formă de lingură. În plus, consumă o substanță secretată de orificiul de ventilație al mamei care, potrivit constatărilor, este produsă în glandele oviductului și este bogată în lipide și carbohidrați. Este pentru prima dată când acest tip de comunicare între mame și pui este observată la un amfibian.
„Studiul echipei din Mailho-Fontana deschide noi domenii de cercetare pentru această specie și pentru biologia amfibienilor în general’, conchide zoologul UC Berkeley, Marvalee Wake, într-un articol din „Perspective”. „Oferă, de asemenea, o abordare extinsă pentru a investiga evoluția modurilor derivate de reproducere în sensul cel mai larg și a înțelege mai bine aspectele cheie ale biologiei evoluționiste”.
Până de curând, hrănirea cu lapte a puilor era considerată o trăsătură unică pentru mamifere, totuşi, s-au documentat câteva specii non-mamifere, inclusiv păianjeni, producând nutrienți pentru a-și hrăni descendenții într-un mod similar. (www.20minutos.es – 13 martie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (15 martie)