Parlamentul European cere Federației Ruse să înapoieze României tezaurul național trimis pentru a fi păstrat în siguranță în anii 1916-1917

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Parlamentul European cere Federației Ruse să înapoieze României tezaurul național trimis pentru a fi păstrat în siguranță în anii 1916-1917. Într-o rezoluție adoptată la Strasbourg, eurodeputații afirmă că este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu. Corespondentul RRA Alina Stănuță relatează.
Reporter: Europarlamentarul PMP Eugen Tomac spunea că este un episod unic în istoria relațiilor internaționale și nu există nicio dispută similară în lume, referindu-se la tezaurul României nereturnat de Rusia.
Eugen Tomac: Vorbim de tablouri, bijuterii, bunuri de valoare din bisericile și mănăstirile României, arhivele instituțiilor publice, precum și peste 91,5 tone de aur, reprezentând tezaurul Băncii Naționale a României. O parte din bunurile culturale și religioase au fost returnate în perioada sovietică, însă aurul României este și astăzi sechestrat în Rusia.
Reporter: Tezaurul României, reținut ilegal de Rusia, reprezintă o dispută care nu este foarte cunoscută la nivel internațional, deși România s-a străduit în ultimii 100 de ani să rezolve pe canale diplomatice bilaterale situația – declara și europarlamentarul PSD Rovana Plumb.
Rovana Plumb: Vrem să aducem la cunoștința publicului și a decidenților europeni această situație specifică a României. Creăm premisele că, dacă după încheierea războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, vor exista negocieri între Uniunea Europeană și Rusia, subiectul returnării tezaurului României să fie inclus pe agenda de discuții de către Uniunea Europeană.
Reporter: Deputații solicită Comisiei Europene să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală care reglementează relațiile Uniunea Europeană-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 martie)