O serie de state membre ale Uniunii Europene, între care și România, cer sporirea finanțării industriei de apărare europene

O serie de state membre ale Uniunii Europene, între care și România, cer sporirea finanțării industriei de apărare europene.

La Bruxelles se desfășoară lucrările Consiliului Afaceri Externe, unde pe ordinea de zi figurează conflictele din Ucraina și Gaza, după cum transmite corespondentul RRA Bogdan Isopescu.

Reporter: Cele 15 state cer ca Banca Europeană de Investiții să lărgească posibilitățile de finanțare a industriei europene de armament, dincolo de proiectele cu utilizare dublă. Astfel, numărul de proiecte finanțabile ar crește, iar măsura nu este importantă doar pentru industria europeană de apărare, ci și pentru a crește sprijinul militar pentru Ucraina, în condițiile în care Rusia a trecut la o economie de război care a crescut presiunea pe Ucraina.

Ministrul român de externe Luminița Odobescu: Sprijinul pentru Ucraina multidimensional, inclusiv în ceea ce privește sprijinul militar, rămâne o prioritate pentru Uniunea Europeană și pentru statele membre. Ceea ce este important este acordul la care am ajuns recent: din Fondul de asistență pentru Ucraina, care va permite de fapt mobilizarea a 5 miliarde de euro pentru echipamente militare și pentru muniție.

Reporter: Un alt subiect este situația din Gaza, iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, folosește din nou termeni duri la adresa Israelului. El spune că Fâșia Gaza a fost transformată pe parcursul lunilor în cea mai mare închisoare în aer liber, iar acum a ajuns a fi cel mai mare cimitir în aer liber. Astăzi, miniștrii europeni de externe vor discuta și despre scrisoarea trimisă Comisiei Europene. de către Irlanda și Spania. Cele două solicită să fie analizat în ce măsură Israelul, prin ceea ce facem Gaza, încalcă prevederile privind drepturile omului din cadrul acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Israel./RADOR RADIO ROMÂNIA/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 marte