Preşedinta Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chişinău să declanşeze procedura de organizare a referendumului de aderare a ţării la UE

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut astăzi Parlamentului de la Chişinău să declanşeze procedura de organizare a referendumului de aderare a ţării la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a vorbit astăzi despre beneficiile aderării, a subliniat că cel mai mare avantaj este pacea şi şi-a îndemnat concetăţenii să nu se lase intimidaţi de acţiunile şi provocările orchestrate de Federaţia Rusă pentru a obstrucţiona parcursul european al Republicii Moldova. Ina Guţu de la Radio Chişinău relatează.

Reporter: Integrarea europeană este singura șansă de păstrare a suvernității și păcii în Republica Moldova, a reiterat președinta Maia Sandu, potrivit căreia acesta nu este proiectul unui singur om sau al unui partid, ci al tuturor cetățenilor care doresc să trăiască într-un stat democratic și liber. Organizarea referendumului acum este motivată, pe de o parte, de un consens fără precedent din partea tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, iar pe de alta de contextul geopolitic regional, a explicat șefa statului.

Maia Sandu: Suntem în fața unei oportunități istorice. Noi, de aproape trei decenii, vorbim despre integrare europeană. Cred că în acești 30 de ani s-a făcut un pas înainte și jumătate înapoi. Nu putem să mai ezităm, nu vrem să mai așteptăm 30 de ani.

Reporter: Maia Sandu a îndemnat cetățenii să fie curajoși și să nu se lase intimidați de acțiunile și provocările orchestrate de Federația Rusă. În 2023, exporturile către Uniunea Europeană au constituit circa 65%, în timp ce spre Federația Rusă doar 3,5, potrivit șefei statului, care a făcut apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis pentru organizarea referendumului în această toamnă. Maia Sandu a anunțat despre lansarea portalului „pentru.md” de informare a cetățenilor privind beneficiile Uniunii Europene și de combatere a falsurilor propagandei ruse./RADOR RADIO ROMÂNIA//schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 martie