Valentin Tănase – Universul ilustrației

Bine-cunoscutul artist plastic ne invită, în primăvara anului în care va împlini 70 de ani de viață și peste 50 de activitate creatoare, la „Galeria Artelor” a Palatului Cercului Militar Național din București, la expoziția personală „Universul ilustrației”. Vernisajul va avea loc la orele 18.00, miercuri, 20 martie 2024.

mockups-design.com

Pe simezele celor două săli ale galeriei sunt expuse planșe de bandă desenată, artistul fiind un prolific și reputat creator al acestui gen în anii 80 ai secolului trecut, ilustrație și copertă de carte, rod al numeroaselor proiecte renumite ale graficianului realizate de-a lungul a mai bine de 40 de ani. Valentin Tănase aduce privitorilor o serie amplă, de la prima sa lucrare de profil, realizată și publicată în Cutezătorii, pe când era elev în liceu, la serii tematice de succes precum: Burebista, Taina pergamentului, Io Mircea Voievod, Cronica de vitejie, pentru a cita doar câteva exemple.

„În adolescență, mărturisește Valentin Tănase, visam ca la vârsta maturității să fiu un desenator de bandă desenată. Publicasem prima mea bandă desenată în revista „Cutezătorii” o revistă pentru copii din acea vreme, în clasa a X-a, pe la 16 – 17 ani. La terminarea Institutului de arte plastice Nicolae Grigorescu am rămas în continuare atașat de banda desenată și universul ei. Prima mea bandă de amploare a fost „Burebista”, un serial întins pe 24 de pagini. Am publicat între timp sute de pagini pe toate subiectele: bandă desenată istorică, de science-fiction, de actualitate și am colaborat cu reviste, edituri și autori renumiți din țară și de peste hotare. Se adaugă acestora câteva sute de coperte și poate mii de ilustrații de carte.”

Alături de acestea vă veți întâlni cu legendele istoriei noastre, de la Ștefan cel Mare, Ion Vodă cel Cumplit, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Horia, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza, cu personaje exemplare și proiecții ample, artistul, – un portretist de excepție –  având o plăcere teribilă pentru fresca de epocă cu largă respirație cu personaje multe în scene emblematice, redate cu inteligență, umor și minuția omului care s-a documentat temeinic înainte de a trece în fața planșei.

Nu de puține ori veți visa alături de el, în povești romantice sau de capă și spadă, alături de celebre personaje ale lui Alexandre Dumas sau vă veți proiecta în viitor în seriale de anticipație cât se poate de fantast închipuite, un fantastic bine temperat de detaliul tehnic, impresionant prin rigoare.

Cu această ocazie va fi lansat și albumul Valentin Tănase, o monografie, o ediție coordonată de Lucian Cristian Oancea, ce include texte de Mirel Drăgan, Valentin Ionescu, Dodo Niță, Andrei Szasz, Marius Tița.

                                                            ***

Valentin Tănase este directorul studioului de Arte Plastice al Armatei din anul 1997. Artistul plastic s-a născut la 6 septembrie 1954 la Iași, a absolvitîn 1978 Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din București și a devenit, din anul 1981, membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

Din anul 1977, a participat la majoritatea manifestărilor expoziționale de artă cu caracter municipal sau național, organizate de U.A.P din România. Din 1981 a deschis peste 55 de expoziții personale de pictură și grafică în țară: București, Brașov, Constanța, Buzău, Sibiu și în străinătate: Paris, La Croix Valmer, Angouleme, Roma și Bologna, Bruxelles, Viena, Praga și Kromeriz, Bratislava, Hurth-Koln, Veria, Valencia, Budapesta, Beijing.

A realizat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul C.E.C., Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena-Parcul Călărașilor-București, Palatul Primăriei Oradea și la Cercul Militar Național.

Are, de asemenea, numeroase lucrări de sculptură: busturi monumentale, basoreliefuri, compoziții ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public. Valentin Tănase este unul dintre cei mai prolifici artiști de benzi desenate din România, având peste 1.000 de pagini, în principal în genurile istorie și SF.

Artistul este decorat cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de Ofițer în anul 2000, cu medalia „Regele Mihai pentru fidelitate” în 2014 și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler în 2015.

Autor: Mihaela Bilbiie, RADOR