ANA BLANDIANA – Sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în cadrul proiectului Biografii, memorii, un serial de teatru-document dedicat scriitoarei Ana Blandiana.

Marți, 26 martie 2024, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: ANA BLANDIANA – Copilul din sufletul meu. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Amalia Ciolan, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Vitalie Bantaș. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Marți, 26 martie 2024, de la ora 20.00, la Radio România Cultural: ANA BLANDIANA – Neteama de moarte. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Amalia Ciolan, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Magda Duțu, Ion-Costin Manoliu, Nicolae Mărgineanu. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Marți, 2 aprilie 2024, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: ANA BLANDIANA – O călătorie inițiatică la Moscova. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Rada Ixari, Vitalie Bantaș. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Cele trei spectacole-document vorbesc despre 50 ani de istorie românească – socială, culturală, literară – văzută prin ochii unui scriitor de vocaţie, trăitor şi martor al unor evenimente dramatice, cu rezonanţă naţională şi universală.

Născută în Timişoara, la 25 martie 1942, licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj, Ana Blandiana a publicat de-a lungul a şase decenii cărţi de poezie, de eseuri şi proză, apărute şi în traducere, la prestigioase edituri din Germania, Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Suedia, China şi multe alte ţări europene şi asiatice. A fost recompensată cu premii literare în ţară şi străinătate. În 1990, Ana Blandiana reînfiinţează PEN Clubul Român, al cărui preşedinte devine. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care o conduce între 1991 şi 2001. Fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet. Este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

IonCostin Manoliu, autorul scenariilor radiofonice inspirate de viaţa, amintirile şi opera literară a scriitoarei Ana Blandiana, este redactor la Teatrul Național Radiofonic începând cu anul 2003 și autor a peste 80 de scenarii și adaptări radiofonice pentru spectacolele de teatru-document din seria Biografii, memorii și pentru spectacolele de ficțiune din seria Dramaturgi români contemporani. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalistică (1998), cu Master în dramaturgie pe tema – Scenariul pentru spectacolul de teatru radiofonic, la UNATC București (2008). A fost colaborator al revistei Teatrul azi, în perioada 1998-2008, și autor al mai multor traduceri pentru piese de teatru jucate pe diverse scene din țară.

Regia artistică este semnată de reputatul regizor Nicolae Mărgineanu, un nume important al cinematografiei româneşti, un vechi colaborator al Teatrului Naţional Radiofonic și experimentat regizor în montarea unor spectacole care rescriu pagini de istorie și spiritualitate românească, prin mijloacele teatrulului la microfon. Distribuția gândită de Nicolae Mărgineanu, cuprinde actori foarte potriviți rolurilor pentru care au fost aleși, aceștia fiind colaboratori ai regizorului, atât în spectacolele radiofonice realizate de-a lungul anilor, cât și în producțiile cinematografice a căror regie și concepție a semnat-o.

Muzica originală, pentru cele trei spectacole, a fost compusă de Andrei Miricescu, regizor muzical la Teatrul Național Radiofonic. Andrei Miricescu este absolvent al Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” București (2002) și al Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Interpretare Muzicală – Pian (2007). A fost profesor la Catedra de Pian Principal a Liceului de Muzică „George Enescu” și a Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București.

Luni, 25 martie 2024, între orele 18:00-21:00, Teatrul Național Radiofonic organizează, în Studioul „Alfred Alessandrescu” (str. General Berthelot, nr.60-64), evenimentul ANA BLANDIANA – Sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România, care constă în audiţia cu public a unei selecții din cele trei spectacole în premieră absolută, care îi sunt dedicate și care sunt realizate cu participarea sa: Copilul din sufletul meu, Neteama de moarte, O călătorie inițiatică la Moscova. Evenimentul se va desfășura în prezența doamnei Ana Blandiana, a invitaților săi, a actorilor din distribuție și a echipei de creație a Teatrului Național Radiofonic. Vor participa şi jurnalişti, oameni de teatru, scriitori, precum şi ascultătorii care doresc să ne fie alături. Pe 25 martie, este ziua de naștere a doamnei Ana Blandiana. Suntem onorați și bucuroși să aflăm, că domnia sa a ales să participe, împreună cu apropiații și prietenii, la această audiţie, când o vom sărbători și vom asculta împreună, spectacolele care îi sunt dedicate. Intrarea liberă.

Magda Duţu – coordonator de proiect