Președintele României și premierul olandez încearcă să păstreze discreția în privința negocierilor pentru candidatura la NATO

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboș – Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul olandez Mark Rutte încearcă să păstreze discreția în privința negocierilor pentru candidatura lor la șefia NATO. Ambii participă joi la summit-ul european de la Bruxelles și este prima întâlnire dintre cei doi, după ce oficialul român a anunțat public că va candida pentru șefia NATO. Mark Rutte este un alt nume pentru aceeași funcție și se bucură de sprijinul unor aliați cu greutate din NATO.
Reporter: Bogdan Isopescu – Președintele României spune că decalogul său pentru Alianța Nord-Atlantică a fost primit bine de partenerii discuțiilor bilaterale din NATO, însă nu a vrut să nominalizeze statele care ar fi dispuse să îl susțină. Pe de altă parte, Klaus Iohannis afirmă că există câteva diferențe între el și premierul olandez Mark Rutte, cel care și-a manifestat în toamnă interesul de a ocupa aceeași funcție și are sprijinul mai multor aliați cu greutate, cum ar fi Statele Unite.
Klaus Iohannis: Cred că ne deosebește geografia, istoria și cu siguranță sunt unele teme unde abordările noastre ambele sunt foarte constructive, dar ușor diferite în ce privește viitorul NATO.
Reporter: Premierul olandez Mark Rutte nu a vrut să dea niciun detaliu despre șansele unuia sau altuia la șefia NATO. El spune că îl cunoaște de 10 ani pe președintele Iohannis, lucrează foarte bine cu el și este un lider credibil al României./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 martie)