Armata israeliană a confirmat eliminarea unuia din liderii militari ai grupării Hamas

Armata israeliană a confirmat eliminarea unuia din liderii militari ai grupării islamiste Hamas, aflat printre organizatorii atacului din Israel de pe 7 octombrie.

Este cel mai înalt responsabil al organizaţiei palestinene ucis în Gaza de la începutul războiului. Corespondentul RRA Ion Ştiubea transmite de la Ierusalim.

Reporter: Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, generalul de brigadă Daniel Hagari, a comunicat ieri-seara, în mod oficial, că în urmă cu două săptămâni, armata a reușit într-adevăr să-l lichideze pe cel care ocupa numărul trei în ierarhia Hamasului, Marwan Issa, împreună cu un alt oficial Hamas.

Hagari a făcut această dezvăluire în cadrul unui rezumat militar al operațiunilor din spitalul Shifa, unde luptele continuă și unde până acum au fost uciși 100 de teroriști și arestați peste 500. Anchetarea acestora din urmă a furnizat multe informații importante, care vor sta la baza viitoarelor operațiuni militare, a mai declarat purtătorul de cuvânt al armatei.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit ieri, la Pentagon, cu omologul său american Lloyd Austin, cu care a discutat despre impasul actual al negocierilor pentru eliberarea ostaticilor israelieni, despre ceea ce americanii consideră a fi criza alimentară din Fâșia Gaza și despre variante previzibile ale invaziei militare israeliană la Rafah.

Premierul Nentanyahu a acuzat tot ieri Statele Unite că, prin evitarea blocării recentei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU, cu privire la încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza, au încurajat organizația Hamas să abandoneze compromisul la care fusese dispusă înaintea votului./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 martie