MEDIAPOOL: România dă bani Armatei, dar doar pe hârtie

România a alocat 2,5 la sută din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale în 2023, dar a reușit să cheltuiască doar 1,6 la sută, scrie ziarul „Adevărul”. „Armata a cheltuit 1,6%, ceea ce este sub pragul minim de 1,73% cerut de NATO”, arată ziarul, care citează un raport NATO privind cheltuielile aliaților, bazat pe statisticile organizației, strânse până în luna februarie a acestui an.

Începând cu anul 2017, Ministerul Apărării Naţionale din România a primit două procente din PIB, dar abia în 2020 a reușit să cheltuiască tot, scrie publicaţia, citată de BTA. Din bugetul de anul trecut, peste 21 la sută din bani s-au dus pe programe de înarmare – puțin peste pragul cerut de Alianță, dar departe de alte țări estice precum Polonia, de exemplu, care are peste 53 la sută. „Armata României a avut costuri de personal foarte mari, aproape 60 la sută din buget. După aceea, guvernul și-a recuperat o cincime din banii alocați și unele programe pentru echipamente au fost anulate sau amânate”, a explicat Ministerul Apărării Naționale al României pentru postul public TVR.

„Avem o mare problemă, putem vorbi chiar de trădare națională, dar nimeni nu face nimic pentru a corecta asta. Dacă apare vreo problemă, Armata are muniție de infanterie pentru câteva zile. Subliniez, câteva zile. De patru sau chiar cinci ani, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea stocurilor de muniție de 7,62 la 155 (milimetri – n.red.), dar nimeni nu face nimic. Părerea mea este că, mai ales în contextul războiului din Ucraina, cei din Armată nu ar trebui să cheltuiască doar 2,5 la sută din PIB, ci ar trebui să ceară dublarea sumei. La 31 decembrie 2023, vistieria Ministerului Apărării Naționale ar fi trebuit să rămână goală”, a comentat analistul militar Aurel Cazacu, citat de ziarul “Adevărul”.

El subliniază că dacă Armata Română ar avea echipamente moderne, asta ar avea un puternic efect descurajant. „În principiu, dacă arăți că nu ai cu ce să lupți, un posibil inamic, în cazul de față rusul, se gândește de două ori. Oamenii pot spune că se cheltuiesc mulți bani pe sisteme care nu sunt folosite, dar acest lucru nu este adevărat. Voi cheltuiți bani pentru a câștiga liniște. Cu arme moderne și echipamente de protecție de ultimă generație, fluxul de tineri pentru înrolare va fi normal, și nu „adus cu forța”, așa cum este acum”, notează expertul.

Potrivit acestuia, echiparea cu sisteme moderne de armament aduce creștere economică. „De obicei, astfel de contracte de înarmare prevăd clauze conform cărora la activitatea de producție participă entități industriale din România. Asta înseamnă că banii se întorc în țară. Apoi, aceste entități se ocupă de întreținere sau producție”, explică Aurel Cazacu./pmirela/fmatei

MEDIAPOOL (Bulgaria), 26 martie 2024

https://www.mediapool.bg/rumaniya-dava-pari-za-armiyata-no-predimno-na-hartiya-news357509.html

Traducerea: Mirela Petrescu/RADOR RADIO ROMÂNIA