Revista presei internaționale – 27 martie

La Bruxelles, reprezentanții celor 27 de state membre ale UE au adoptat relaxarea anumitor condiții de mediu ale Politicii Agricole Comune (PAC), propuse de Comisia Europeană la jumătatea lunii martie, ca răspuns la protestele fermierilor, informează presa internațională. Decizia a fost luată în timp ce tractoarele fermierilor s-au adunat din nou în fața instituțiilor europene, notează Le Vif. Parlamentul European, a cărui Comisie pentru agricultură a optat pentru o procedură de urgență, ar putea confirma aceste măsuri în plenul de la sfârșitul lunii aprilie, intrarea în vigoare fiind aşteptată înainte de sfârșitul primăverii, menționează Le Vif și adaugă că statele membre vor primi mai multă flexibilitate și își vor putea modifica planul strategic PAC de două ori pe an, în loc de o singură dată, pentru a răspunde mai bine condițiilor în schimbare.
Fără nicio dovadă, Rusia a acuzat Ucraina pentru atacul de la Moscova, titrează The New York Times. Șeful serviciilor ruse FSB, Alexandr Bortnikov, a acuzat Kievul și serviciile secrete occidentale că ar fi facilitat atacul terorist, deși a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic-Provincia Khorasan, ISIS-K, detaliază La Libre Belgique. Atacul de la finele săptămânii trecute ar trebui să servească drept un semnal de alarmă și în afara Rusiei, având în vedere că anul trecut gruparea a mai pus la cale atentate letale și în Pakistan și Iran, atenționează Financial Times. În urma atacului ISIS-K din Rusia, Ministerul de Interne italian a hotărât intensificarea activităților de supraveghere și control, mai ales în timpul sărbătorilor pascale catolice, în timp ce Franța, care la sfârșitul lunii iulie va găzdui Jocurile Olimpice, a anunțat înăsprirea măsurilor de securitate începând de duminică, alertă maximă fiind și în Germania, unde la jumătatea lunii iunie vor începe campionatele europene de fotbal, iar Garda Civilă spaniolă a arestat, la Barcelona, un bărbat implicat în propagandă jihadistă, suspectat de legături cu ISIS, completează Euronews. Europa trebuie să-și eficientizeze controlul la granițe, pentru a combate pericolul islamist, titrează The Spectator și comentează: „Acum, Europa se confruntă cu o nouă amenințare, tot una de natură a îngrijora mult populația, dar se vor suplimenta oare controalele la granițe? Ar fi inutil. Pericolul islamist se află deja aici”. În ianuarie 2023, experți în securitate și servicii de informații avertizau că pericolul reprezentat de grupările teroriste islamiste e tot mai mare, specificând că ele pot folosi rutele migratorii pentru a-și trimite în Europa detașamentele morții. Și islamismul a evoluat, dar nu denotă vreun indiciu că ar slăbi, chiar din contră, prinde putere – și concomitent suferă mutații. Hamas, Al-Qaeda și ISIS au proferat toate amenințări la adresa Europei, în ultimele luni: trei tulpini ale aceluiași virus letal islamist, conchide The Spectator. Amenințarea teroristă rămâne greu de prevenit, fie în Rusia, fie în altă parte, crede 20 Minutes, amintind de atacurile din Statele Unite în 2001, din Franța în 2015, din Belgia în 2016 sau din Regatul Unit în 2017. Teroriștii ISIS au reușit să se strecoare în multe țări cu servicii de informații eficiente și, în ciuda unei victorii teritoriale în urmă cu cinci ani asupra ISIS, pericolul pe care îl reprezintă rămâne foarte real, avertizează 20 Minutes.
Votul în Consiliul de Securitate al ONU privind o încetare a focului în Gaza produce o ruptură profundă între Joe Biden și Benjamin Netanyahu, după ce, ca reacție la poziția SUA, de abținere, premierul israelian a anulat brusc vizita planificată săptămâna aceasta la Washington a unei delegații israeliene de rang înalt, pentru discutarea ofensivei planificate la Rafah, scrie Courrier International. Este o mustrare publică brutală a celui mai apropiat și mai puternic aliat al statului evreu, notează The New York Times. Anterior, Washingtonul și-a folosit dreptul de veto de trei ori pentru a respinge rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care vizau instituirea unei încetări a focului în Fâșia Gaza devastată de război, amintește Al-Jazeera. Relațiile dintre Israel și administrația Biden au atins luni cel mai scăzut nivel de la începutul războiului din Gaza, estimează Middle East Eye, iar Ha’aretz crede că Netanyahu este răspunzător pentru rezultatul din Consiliul de Securitate și că pare a pune Israelul pe o traiectorie de coliziune cu America. Conducerea și lozincile ineficiente ale lui Benjamin Netanyahu împing Israelul tot mai aproape de izolarea globală și de dezastru, se teme The Jerusalem Post.
SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă acuză China de atacuri cibernetice, Cutia Pandorei fiind deschisă de Londra, care vorbește despre o „provocare epocală” la adresa securității naționale și o „amenințare la adresa democrației”, acuzând deschis Beijingul că s-ar afla în spatele atacului cibernetic prelungit împotriva arhivelor Comisiei Electorale Britanice, desfășurat începând din august 2021, scrie Avvenire. La rândul său, China a protestat vehement față de acuzațțiile aduse de SUA, Regatul Unit și Noua Zeelandă, acuzând în special Statele Unite că lucrează pentru „glorificarea așa-ziselor atacuri cibernetice chineze”, precizează ziarul italian.
Între timp, Coreea de Nord a început din nou lucrări pentru extinderea unui sit despre care se crede că este o instalație nucleară, aproape de capitala țării, la Kangson, potrivit unei noi analize, pe măsură ce conducerea învăluită în secretomanie a națiunii devine mai îndrăzneață în retorica sa nucleară, iar tensiunile cu vecina sa din sud cresc vertiginos, notează Newsweek. Coreea de Nord a declarat că își crește producția militară și a testat o serie de noi arme capabile să transporte focoase nucleare, de la o rachetă balistică intercontinentală, la un sistem de arme nucleare subacvatice, care se presupune că ar putea declanșa un tsunami nuclear asupra adversarilor Phenianului, subliniază Newsweek./czaharia/atataru

(Cristina Zaharia, RADOR)