20 de ani de la aderarea României la NATO

Pentru a marca aniversarea a două decenii de la aderarea României la NATO, perioadă în care România s-a angajat activ pentru consolidarea securității euroatlantice, respectându-și toate obligațiile, Romfilatelia va introduce în circulație vineri, 29 martie a.c., emisiunea de mărci poștale intitulată 20 de ani de la aderarea României la NATO.

Emisiunea, alcătuită din două mărci poștale (cu valorile nominale de 5 lei și 13 lei) și 1 plic prima zi, prezintă în imaginile grafice simbolurile NATO, alături de drapelul României.

Aderarea României la NATO, la 29 martie 2004, a marcat un moment crucial în istoria contemporană a țării.

Acest succes major de politică externă a reprezentat confirmarea angajamentului nostru față de valorile Alianței și a fost rezultatul unui proces de reforme cuprinzătoare. Susținerea covârșitoare a opiniei publice și a clasei politice a făcut ca obiectivul aderării la NATO să fie o preocupare constantă a administrațiilor care s-au succedat după restaurarea democrației. Succesul României a fost și un moment esențial în consolidarea stabilității și securității europene.

Ca Aliat, România și-a mărit contribuția la misiunile și operațiunile NATO, contribuind în mod semnificativ la îndeplinirea sarcinilor fundamentale ale Alianței: apărare colectivă și descurajare, prevenirea și gestionarea crizelor, securitate prin cooperare. În același timp, a devenit o prezență activă în dezbaterile politice, cu idei și propuneri proprii menite să consolideze Alianța, pe baza unei relații trans-atlantice puternice, astfel încât NATO să rămână eficientă în gestionarea tuturor amenințărilor și provocărilor de securitate la adresa statelor membre. Evoluțiile din vecinătatea estică a NATO și din zona Mării Negre au reprezentat constant, în mod natural, o temă prioritară pentru România. În același timp, ne-am asumat un rol activ în sprijinirea securității și stabilității în Balcanii de vest.

România susține politica „ușilor deschise”, ca instrument care reconfirmă valoarea transformatoare a procesului de aderare și extinde spațiul în care democrația și statul de drept sunt apărate de către toate statele Aliate.

După ce Federația Rusă a lansat războiul de agresiune asupra Ucrainei, România și-a asumat un rol activ în consolidarea coerentă a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în cadrul procesului de articulare a unui răspuns cuprinzător la amenințările fără precedent la adresa tuturor Aliaților. Acest rol a fost dublat de un sprijin activ și multidimensional pentru Ucraina, precum și pentru alți parteneri expuși consecințelor negative ale războiului în derulare.

Prin aderarea la NATO, România a obținut cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, iar cei 20 de ani de apartenență la Alianță au transformat-o ireversibil și i-au consolidat rolul și capacitatea de a contribui la securitatea și stabilitatea euro-atlantică și internațională.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe pentru furnizarea însemnelor oficiale care aparțin simbolisticii NATO.

Emisiunea va fi disponibilă de vineri, 29 martie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro