Fra Bartolommeo, unul dintre pictorii fruntași al Florenței renașcentiste

 Autor:Alexandru Balaci

Pictorul italian Fra Bartolommeo s-a născut pe data de 28 martie 1472 și a trecut la cele veșnice pe 31 octombrie 1517, la Florența. A rămas istorie datorită lucrărilor din perioada renașcentinstă. Numele complet a lui Bartolommeo a fost Bartolommeo di Paolo del Fattorino și a fost cunoscut în epocă și sub numele: Baccio della Porta.

VIața și Opera

Bartolommeo a început să picteze ca ucenic în atelierul lui Cosimo Rosselli iar într-un final a deschis un atelier alături de Mariotto Albertinelli.  Printre primele sale lucrări s-au numărat „Annunciation” (1497), unde a aplicat balansul compozițional inspirat din picturile lui Perugino (Pietro di Cristoforo Vannucci) . Pe lângă acest efect, Bartolommeo s-a inspirat și din picturile lui  Leonardo Da Vinci. În 1499, Bartolommeo a fost angajat să realizeze o frescă de mari dimensiuni, cunoscută cu numele „Ultima judecată” pentru capela cimitirului Santa Maria Nuova. Ulterior, la îndemnul lui Girolamo Savonarola, un teolog dominican, Bartolommeo s-a alăturat unei comunități religioase catolice în 1500 iar în 1501 a renunțat la pictură și a intrat în ordinul dominican.
La patru ani diferență, Bartolommeo a început iar să picteze doar pentru ordinul dominican.  Din acest punct de vedere, pictura lui a fost orientată către divinitate și descrierea unor episoade religioase din Biblie.În 1507 își exprimă viziunea referitoare la Sfântul Bernard și se înscrie subtil în curentul artistic „Quattrocento”.

 Ce este Quattrocento ?

Din punct de vedere  istoric, mișcarea „Quattrocento” a reprezentat un curent artistic prezent din 1500, în Italia, care îmbina armonios tonurile de culori vii și subiectele dezbătute la nivel de societate în perioada renascentinsă. Data de început pentru acest curent artistic a fost stabilită de istoricii în artă la 1401 până în anul 1503. Cel mai cunoscut exemplu este oferit de proiectul arhitectural al capelei din Florența, unde este îmbinat stilul roman, circular cu elemente religioase, creștine, precum statui sau motive biblice.

Călătoria la Veneția

În 1508,  Fra Bartolommeo a călătorit la Veneția, pentru inspirație, unde a intrat în contact cu pictura specifică Veneției renascentiste. Culorile vii i-au oferit inspirație pentru viitoarele sale lucrări. Întors la Florența, el începe să picteze  subiecte religioase și realizează câteva portrete. Una dintre cele mai cunoscute picturi ale sale din această perioadă, a fost „ Dumnezeu Tatăl cu Santa Catalina de Siena și Maria Magdalena” în 1509 și „Căsătoria Mistică a Sfintei Ecaterina”.

În 1514, Bartolommeo  a vizitat Roma unde a vizionat lucrările lui Rafael și Michelangelo, pe Capela Sixtină. Fiind influențat de operele lor, Bartolomme a  început a pictat „Madonna della Misericordia și Pietà” în 1515. El a realizat și frecele Sfântului Sebastian și Sfântului Mark pe zidul  bisericii San Marco din Florența. Fresca Sfântului Sebastian a fost ulterior achiziționată de regele Henric I al Franței.  Cu toate că pictura lui Fra Bartolomme a fost încadrată în curentul progresiv renascentist în timpul vieții sale, picturile sale au conservat motivul religios.

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Fra-Bartolommeo

https://www.nationalgallery.org.uk/artists/fra-bartolommeo

https://www.museothyssen.org/en/collection/artists/bartolommeo-fra