1 aprilie sau ziua păcălelilor

Context

Ziua păcălelilor este sărbătorită în prima zi a lunii aprilie în foarte multe țări din lume.  În această zi se spune că prietenii glumesc între iei mai mult și pun în scenă  planuri pentru a-i amuza pe ceilalți.

Originea acestei zile

Apariția acestei zile a rămas necunoscută în istorie, întrucât nu există indicii referitoare la momentul în care a fost sărbătorită sau proclamată. Anumiți cercetători consideră că această sărbătoare a făcut parte din festivalul Hilaria, care era organizat în Roma antică pe 25 martie și sărbătoarea Holi din India. Alți cercetători au susținut că sărbătoarea ar fi una modernă, inventată în Franța, după edictul de la Roussillon (august 1564), prin care Carol al IX-lea a decretat că anul nou nu va mai începe în timpul paștelui, ci la 1 ianuarie. Acest lucru s-a datorat faptului că sărbătorile pascale eră o sărbătoare care nu aveau  o dată calendaristică fixată iar anumite persoane inventau  zile  false pentru a deruta populația. Din acest motiv, luna aprilie era considerată luna glumelor. O altă ipoteză susține că ar fi din cauza echinocțiul lunar, care ar duce la modificarea temperaturilor și implicit la bancuri despre trecerea de la o temperatură la alta.

Există însă multe motive pentru care populația sărbătorește ziua glumelor și în prezent iar în multe țări, bancurile au fost construite în funcție de specificul cultural local. În Franța, de exemplu, cel păcălit este numit „poisson d’avril” în engleză (april fish), care face referire la faptul că cel păcălit nu este familiarizat cu glumele și nu știe să „meargă pe burtă”.  În Scoția, ziua este denumită „Gowkie Day” iar cel prins este poreclit „cuckoo” simbolul „păpagalului” care  în română presupune o persoană ușor de convins.  Cele mai populare glume presupun lipirea unor hârtii pe spatele „victimei” cu mesajul „Lovește-mă”.

În Irlanda, cea mai întâlnită glumă era să trimiți pe cineva să livreze o scrisoare, prin care „se cerea ajutor” iar presupusa persoană care primea scrisoarea, era informată că este o farsă și mesagerul trebuie să ducă scrisoarea la altă persoană. Gluma se încheia în momentul în care cineva se simțea prost față de cel păcălit și îi arăta conținutul scrisorii: „Send the fool to someone else”.       În Italia, ziua păcălelilor se numește „Pesce d’Aprile” iar cea mai cunoscută glumă presupune să lipești   o hârtie pe care este desenat un pește pe spatele victimei, care nu va bănui că va merge prin oraș cu un pește pe spate. Tot în Italia,  existența acestei zile a fost documentată din secolul al XIV-lea până în zilele noastre. În secolul al XIX-lea, în Genoa, această zi era sărbătorită de aristocrați.

În Germania, gluma este marcată de apelativul „April, April!” prin care este indicat faptul că este o glumă și nu este adevărat. Cel care a căzut în plasă devine „April fool”.

În Iran, ziua este denumită „Dorugh-e Sizdah”  sau (a minții 13 persoane) prin care cei care vor să joace feste, trebuie să reaușească să o facă la 13 persoane. Această sărbătoare este documentată din anul 536, din timpul primului imperiul persan.

Țările nordice au luat și ele această sărbătoare și i-au pus  diverse denumiri: „daneză-aprilsnar, finlandeză- aprillipäivä, norvegiană-aprilsnarr și suedeză-aprilskämt”. În aceste țările, ziarele pun câte o știre falsă pe care nu o indică că este falsă decât  pe data de 2 aprilie.   În 1962, o televiziune publică a pus în scenă o farsă, care presupunea faptul că: dacă pui nailon pe televizor, aceasta va ajuta la apariția culorilor, întrucât toate televizoarele erau alb-negru.

În Polonia, această zi este denumită „Prima aprilis” iar glumele sunt planificate chiar și de instituțiile publice. Din pricina acestei zile, tratatul semnat între Polonia și Belgia lui Leopold I, din  1 aprilie 1683, a fost modificat pentru o dată anterioară,  de 31 martie, pentru a nu credere toată lumea, inclusiv partea belgiană, că a fost o glumă.

În Turcia, ziua a fost denumită „Nisan Balığı” iar glumele sunt în general verbale. Semnul că totul a fost o glumă este: „Bir Nisan!”, care este rostit tot pe cale verbală.

În Armenia, această sărbătoare este indicată prin rostirea „ապրիլ մեկ!” care înseamnă „1 aprilie”.

Altfel de 1 aprilie

În țările  vorbitoare de spaniolă, ziua glumelor este pe 28 decembrie, în timpul sărbătorii „Day of the Holy Innocents”. Tradiția constă în construcția unor glume bine pregătite iar victima, în momentul în care cedează din pricina nervilor, primește următoarea explicație „ Inocente palomita que te dejaste engañar”, „Tu, persoană inocentă care te-ai lăsat păcălită”.

De exemplu, în Argentina, glumeții spun „¡Que la inocencia te valga!”, în Columbia „ásala por Inocentes” care înseamnă „Termină cu asta, astăzi este sărbătorită inocenței”.  În Spania, insula Menorca sărbătorește ziua glumelor pe 1 aprilie și este denumită „Dia d’enganyar”, deoarece se datorează stăpânirii engleze din secolul al XVIII-lea. Un caz asemănător este întâlnit și la Brazilia, care tot pe 1 aprilie sărbătorește această zi, datorită influenței portugheze. În Brazilia, această zi este denumită „Dia da mentira”, tradusă drept „ziua minciunii”.

Autor:Alexandru Eduard Balaci

Bibliografie

https://www.britannica.com/topic/April-Fools-Day

https://italyexplained.com/put-a-fish-on-it-april-fools-day-in-italy/

https://www.countrywalkers.com/blog/swedens-best-april-fools-day-hoaxes/

RADOR – 1 aprilie