EURONEWS: România și Bulgaria intră în zona Schegen

EURONEWS (Italia), 31 martie 2024 – Astăzi, duminică 31 martie, Bulgaria și România intră oficial în spațiul Schengen, iar pasagerii care călătoresc pe calea aerului și pe mare vor beneficia de regulile aferente.

Pe scurt, persoanele care sosesc în aceste țări cu avionul sau cu vaporul și vin dintr-una dintre țările Schengen nu au nevoie de viză sau pașaport pentru a intra în țară. Același lucru este valabil dacă destinația se află în spațiul Schengen.

Ambele țări vor începe să elibereze propriile vize și începând de luni, 1 aprilie, persoanele care călătoresc în ţări terţe nu vor mai avea nevoie de pașaport. Numărul membrilor Schengen se ridică astfel la 29, printre aceştia numărându-se şi 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Acordul Schengen este un acord prin care mai multe țări europene au desființat controalele la frontierele interne (între țări) și le-au mutat la frontierele externe (cu țări terțe).

Acordul, semnat în orașul Schengen din Luxemburg, în 1985 și aflat în vigoare din 1995, stabilește o zonă comună – numită spațiul Schengen – care acoperă o mare parte a continentului european.

Țările participante aplică reguli comune pentru controlul frontierelor externe, precum și pentru problemele legate de vize și cooperarea dintre serviciile de poliție și judiciare în materie penală.

În prezent, începând cu 31 martie 2024, din spațiul Schengen fac parte următoarele țări: Austria, Belgia, Bulgaria (frontiera aeriană şi maritimă), Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda. Franţa, Germania, Grecia, Islanda,

Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Republica Slovacă, Romania (frontiera aeriană şi maritimă), Spania, Suedia, Elveţia, Slovenia, Ungaria.

Bulgaria și România au aderat la UE în 2007, iar în 2011, Comisia Europeană a concluzionat că ambele țări sunt pregătite din punct de vedere tehnic./cpaunel/cciulu

https://it.euronews.com/2024/03/31/romania-e-bulgaria-nellarea-schegen-viaggi-in-aereo-e-nave-senza-il-passaporto

Traducerea: Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMANIA