Socialiștii europeni reuniți la București au reiterat necesitatea integrării depline a României în Spațiul Schengen

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboș – Socialiștii europeni, reuniți sâmbătă la București pentru a stabili strategia privind alegerile europarlamentare, au reiterat necesitatea integrării depline a României în Spațiul Schengen. La congres a participat și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Corespondentul RRA Alina Stănuță vine cu detalii.
Reporter: România mizează în continuare pe sprijinul Germaniei pentru aderarea completă la Spațiul Schengen – spunea premierul Marcel Ciolacu, care menționa că toată familia social-democrată din Europa va susține România în continuare pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
Marcel Ciolacu: Toți prim-miniștrii și toți miniștrii social-democrați, toți comisarii ne-au susținut pentru aderarea deplină la Spațiul Schengen. Același lucru l-am vorbit și cu domnul cancelar Olaf Scholz, să continuăm ca până la sfârșitul anului să aderăm și terestru la Spațiul Schengen.
Reporter: În discursul susținut la Palatul Parlamentului, cancelarul german, Olaf Scholz, a felicitat România pentru aderarea la Spațiul Schengen și a apreciat contribuția țării noastre la securitatea Europei.
Olaf Scholz: Sunt recunoscător pentru rolul jucat de România pentru securitatea Europei. Contribuția țării dumneavoastră, ca principal contributor în brigada multinațională în care cooperăm strâns, consolidează securitatea pe flancul de sud-est al NATO și securitatea Europei în întregimea sa. În ultimii 17 ani, România a fost un membru mândru și important al Uniunii Europene. Această decizie, luată în sfârșit, să urăm bun venit României în spațiul comun Schengen, în sfârșit s-a produs, târziu, dar pe deplin meritat.
Reporter: La rândul său, președintele PES, Stefan Löfven, critica poziția Austriei care s-au opus integrării complete a României în Spațiul Schengen.
Stefan Löfven: Procesul de integrare a României în zona Schengen trebuia de mult să aibă loc. Și, ca social-democrați, condamnăm inutilul veto pe care Austria și l-a exprimat. Nu există niciun motiv pentru a nega românilor aceeași libertate de mișcare pe care ceilalți cetățeni europeni o au deja.
Reporter: Și candidatul PES la președinția Comisiei Europene, Nicolas Schmit, afirma că nu există niciun motiv pentru ca România să fie exclusă de la libertatea de mișcare a cetățenilor săi și în ceea ce privește căile terestre./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 aprilie)