Guvernul a decis anularea taxării cu 10% a concediilor medicale în cazul unor categorii de persoane

Guvernul a decis în şedinţa din această săptămână să anuleze – prin ordonanţă de urgenţă – taxarea cu 10 la sută a concediilor medicale în cazul unor categorii de persoane: mamele cu copii bolnavi, gravidele, pacienţii cu afecţiuni oncologice şi cazurile de urgenţă.

Reprezentanţii pacienţilor cronici din România consideră incorectă decizia Executivului şi amintesc că nu doar cancerul impune nevoia de concediu medical, ci şi alte boli grave ca cele cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, bolile rare sau inflamatorii reumatismale, tuberculoza sau HIV/SIDA. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a anunţat că dacă reglementarea rămâne în forma actuală, o va ataca pe toate căile posibile.

În Parlament, un proiect de lege care a primit deja votul în Senat, ca primă Cameră sesizată, prevede ca toţi pacienţii cu boli cronice să fie scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru concediile medicale – introdusă de la începutul acestui an, dar votul decizional în Camera Deputaţilor a fost amânat./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 aprilie