Exerciţiul multinaţional „Sea Shield 24”

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Timp de două săptămâni, peste 2.000 de militari din 12 ţări se vor antrena în zona costieră a Mării Negre şi în Delta Dunării, la exerciţiul multinaţional „Sea Shield 24”. Exerciţiul, care a început luni, are ca scop promovarea iniţiativelor şi intereselor României în plan regional şi internaţional, precum şi creşterea interoperabilităţii forţelor participante. Concret, vor fi executate misiuni de control şi combatere a activităţilor ilegale, dar şi de căutare şi salvare pe mare. Corespondentul RRA Sorin Cealera vine cu mai multe informaţii.
Reporter: Cea de-a noua ediție a exercițiului multinațional „Sea Shield” reunește militari și mijloace de luptă din Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia, Spre Unite ale Americii și România. Peste 2.240 de militari, 27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațini se vor antrena în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviu și în Delta Dunării.
Viceamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române: Suntem în proximitatea unui război în desfășurare. Avem proceduri operaționale de testat, de dezvoltat în mediul antisubmarin, în mediul luptei la suprafață și antiaeriene, la Marea Neagră și în zona de resabilitate fluvială, de asemenea.
Reporter: Exercițiul este condus de Forțele Navale Române prin intermediul comandamentului componentei navale Viceamiral Ioan Georgescu.
Comandor Adrian Dincă, ofițer de proiect pentru „Sea Shield 24”: Forțele Navale Române au deja o experiență de doi ani în lupta contra minelor. Până în prezent, cinci mine au neutralizate de Forțele Navale Române. Scenariul exercițiului și acțiunile desfășurate pe mare, fluviu și în teren au fost adaptate, corelate cu contextul geopolitic regional, cu toate tipurile de amenințări existente în acest moment în regiunea Mării Negre.
Reporter: În total, 99 de mine marine derivante au fost descoperite și distruse în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (9 aprilie)