Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare a trecut tacit de Senat

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare în data de 9 iunie a trecut tacit de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Opoziția a criticat lipsa dezbaterilor parlamentare asupra documentului, care va fi trimis Camerei Deputaților pentru votul decizional. Cu detalii vine corespondentul RRA Alina Stănuță.
Reporter: Potrivit documentului, la alegerile din 9 iunie o persoană poate candida în același timp pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local sau județean, de primar sau de președinte al consiliului județean. Liderul grupului USR, senatorul Radu Mihail, a criticat adoptarea tacită a documentului.
Radu Mihail: Este un atentat la democrația din România. Să ai Camera superioară a Parlamentului care își declină responsabilitatea în a dezbate și a vota legislația electorală și lasă guvernului posibilitatea să facă ce vrea în materie electorală cu două luni înainte de alegeri este o responsabilitate pe care v-o asumați, pentru că dați cu piciorul la soclul democrației din România.
Reporter: Și AUR a criticat procedura de adoptare tacită și a solicitat retrimiterea la comisie și prelungirea termenului de adoptare tacită la 60 de zile. Liderul de ședință, vicepreședintele Senatului, Virgil Guran (PNL), a explicat că, potrivit regulamentului, acest lucru nu este posibil.
Virgil Guran: Din păcate, vă dau o veste proastă: uitați-vă în regulament. Articolul 115; pentru o ordonanță de urgență nu se poate prelungi termenul peste 30 de zile.
Reporter: Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență care prevede că alegerile europarlamentare și locale se desfășoară în aceeași zi, duminică, 9 iunie, a fost transmis Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.
Realizator: Așadar, peste exact două luni vor avea loc primele alegeri din acest an. Etapa depunerii candidaturilor pentru Parlamentul European este în plină desfășurare, iar la Biroul Electoral Central și-au înregistrat luni lista de candidați Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, dar și AUR – Alianța pentru Unirea Românilor. În urmă cu câteva zile, și Alianța PSD-PNL a depus la BEC semnăturile și lista pentru europarlamentare, la fel și partidul SOS România. Miercuri este ultima zi în care formațiunile politice și candidații independenți mai pot depune candidaturi pentru alegerea membrilor din Parlamentul European. De săptămâna viitoare va începe perioada de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (9 aprilie)