Conferinţa „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”, organizată de MApN

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Președintele Klaus Iohannis spune că trebuie intensificate eforturile pentru a consolida baza de rezerviști și pentru a moderniza infrastructura de transport. Șeful statului a participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, la Conferința „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”, organizată de Ministerul Apărării Naționale.
Reporter: Alina Stănuţă – Actualul context, generat de războiul de la granițele noastre, crește relevanța României ca pilon de securitate și stabiliate regională, a declarat președintele Klaus Iohannis, care a subliniat că țara noastră trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport.
Klaus Iohannis: Apărarea cetățenilor noștri este una dintre obligațiile fundamentale ale statului român, nu poate fi însă garantată siguranța oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate.
Reporter: Aderarea la NATO a însemnat revenirea României la comunitatea de valori și principii democratice occidentale, declara și premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitate euroatlantică și reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică NATO pe flancul de est. România rămâne un aliat matur și credibil, cu atitudine proactivă și cu capacitatea de a acționa susținut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii și protejarea valorilor aliate.
Reporter: Locotenent-colonelul Raluca Popescu, veteran al teatrelor de război, are în spate 18 ani de carieră militară și trei misiuni în teatrele de operații.
Raluca Popescu: Mă aflu în fața dumneavoastră, în calitate de militar, fiind prima femeie comandant de batalion din Armata României. Dar, dincolo de uniformă, sunt și mama unei fetițe de şapte ani, care îmi doresc să crească în liniște și pace. România este astăzi, la 20 de ani de la aderare, o țară sigură, o țară puternică, o țară respectată, o țară în care putem trăi cu adevărat în liniște și pace, iar rolul nostru, al militarilor, este acela de a face ca toate aceste realități să rămână certitudini pentru viitor.
Reporter: La evenimentul de la Cercul Militar Național au mai participat miniștri apărării din țările NATO și șefii de Stat Major sau ambasadori ai statelor Alianței Nord-Atlantice. /RADOR RADIO ROMÂNIA/ilixandru/eradu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 aprilie)