102 ani de când medicul Nicolae C. Paulescu obţinea brevetul de invenție pentru pancreina, precursoarea insulinei

 

 

Autor:Alexandru Balaci

 

Introducere

 

Cu 102 ani în urmă medicul Nicolae C. Paulescu obţinea brevetul de invenţie nr. 8322 sub titlul „Pancreina şi procedeul fabricaţiei ei”, pentru cercetările sale care au dus la descoperirea insulinei. În 1921 Paulescu a reuşit să obţină un extras apos de pancreas, hormon denumit de el „pancreină”, cu câteva luni înainte de descoperirea, de către Fr. G. Banting şi Ch. H. Best, a insulinei, pentru care cei doi cercetători canadieni au primit, în 1923, Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.  În sesiunea din 23 iulie 1921 a Societății de Biologie, Nicolae Paulescu prezintă în patru comunicări rezultatele cercetărilor sale privind acțiunea extractului pancreatic în cazurile de diabet, comunicări ce sunt publicate în revista Societății. Paulescu publică separarea unui principiu activ antidiabetic din pancreas, pe care îl denumește pancreina, și în numărul din 31 august 1921 al revistei de specialitate „Archives Internationales de Physiologie”, revistă cu apariție simultană în Franța și Belgia.

Așadar, Nicolae Paulescu a reuşit să obţină un extras apos de pancreas, hormon denumit de el „pancreină”, cu câteva luni înainte de descoperirea, de către Fr. G. Banting şi Ch. H. Best, a insulinei, pentru care cei doi cercetători canadieni au primit, în 1923, Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.

 

Context

 

În 1916, Paulescu a descoperit un produs activ antidiabetic în pancreas, substanță pe care a numit-o pancreină – insulina de astăzi – și pe care a injectat-o unui câine cu diabet, observând un efect de normalizare în ceea ce privește nivelul glicemiei. Ca urmare a implicării sale în Primul Război Mondial, munca de cercetare a fost oprită, dar omul de știință și-a reluat activitatea imediat după încheierea războiului. În 1921 a publicat lucrarea cu titlul ”Pancreina și procedura fabricației sale”, cerându-și astfel drepturile pentru metoda de realizare a acesteia. Un an mai târziu, Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best – doi cercetători canadieni – anunțau descoperirea insulinei, pe care o administraseră pentru prima dată unui pacient. Cei doi au declarat la momentul respectiv că Paulescu ar fi susținut că injecțiile cu pancreină la subiecții umani nu ar fi avut efect. În 1923, Banting și Best au primit Premiul Nobel, iar Paulescu a scris juriului și a sesizat acest lucru, dar cererea sa a fost respinsă.
Răspunzând campaniei internaționale inițiată de fiziologul scoțian Ian Murray, profesorul A.W.K. Tiselius, vicepresedinte al Fundatiei Nobel, recunoaște în 1969 meritele lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic, exprimându-și speranța că „opera de pionerat” a lui Paulescu va fi elogiată cum se cuvine de forurile științifice internaționale. În cartea The Priority of N.C. Paulescu in the Discovery of Insulin , publicată în 1976 profesorul Ioan Pavel a prezentat documente incontestabile care atestă meritele lui Paulescu.

În anul 1990, Nicolae Paulescu a fost numit post mortem membru al Academiei Române.

 

 

MEMORIU DESCRIPTIV

 

Dr. N.C.PAULESCU

 

DESCRIEREA INVENŢIEI PANCREINA şi procedeul fabricaţiei ei

  1. 06254/10 APRIL 1922

 

Dau acest nume substanţei active, descoperită de mine în extractul de pancreas. Vezi: Paulesco-Recherche sur le role du pancreas dans l’assimilation nutritive, în archives internaţionales de Physiologie, Liege, vol XVII, p 85.

Această substanţă are proprietatea remarcabilă că, – atunci când e injectată în sânge, la un animal diabetic, prin extirpaţia pancreasului, – să producă:

a).- o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a hyperglycemiei şi a glycosuriei

b)- o diminuare a ureei din sânge şi din urină

c)- o diminuare a acetonei din sânge şi din urină

Pentru a isola, pe cât posibil, Pancreina, de proteinele ce o însoţesc, procedez în modul următor:

Iau, – cu precauţie de antispesie,- o oare-care cantiate de pancreas proaspăt, de la un animal de curând sacrificat.

Toc fin glanda, într-o maşină perfecţionată /Broyer Lafrapie/, sterilisată în cuptor.

Adaog acestei tocături, zece ori greutatea sa de apă distilată; în urmă – după ce am agitat-o – în mai multe rîduri, o introduc întro răcitoare.

După câteva ore /6-24/, filtrez tocătura printr-o dublă compresă de tifon, sterilisată, – pentru a o debarasa (separa) de părţile solide prea voluminoase.

Filtratul, ce e turbure şi are o culoare mai mult sau mai puţin roşiatică, – e adiţionat de acid clorhidric pur /10 p 1000/, ce dă loc la o abundentă precipitaţie proteinică.

Separ precipitatul cenuşiu printr-o filtraţie prin tifon sterilisat şi neutralisez, prin sodă caustică pură, lichidul ce era acid.

 

(adausul e făcut de mine Paulescu)

Ast-fel se produce o nouă şi abundentă precipitaţie proteinică.

Separ noul precipitat, printr-o filtraţie pe un filtru de hârtie Berzelius, sterilisat.

Lichidul filtrat e limpede şi transparaent; el dă încă reacţii ale proteinelor.

În sfârşit, volumul acestui lichid e redus, prin evaporaţie, la o temperatură,- care nu trebuie să depăşească 50 grade Celsius.

Pentru ca Pancreina să fie întrebuinţată cu folos în tratamentul Diabetului, la om, ea trebuie să poată fi preparată în mari cantităţi, – ceeace necesitează un mare capital.

În plus e indispensabil, ca, – în această preparaţie, – să se observe cu scrupulozitate precauţii de antisepţie.

În acelaşi timp, trebuie să se ţină seama punctual de multe particularităţi minuţioase fizico-chimice, – buni-oară ca temperatura lichidului să nu treacă peste 50 Grade Celsius.

Dacă aceste diverse postulate nu sunt riguros executate, medicamentul ori devine repede un focar de infecţie, capabil să dea naştere la desastre, – ori el îşi pierde acţiunea fiziologică.

În scopul de a asigura îndeplinirea acestor condiţii fundamentale de preparare, – precum şi în scopul de a realiza controlul ştiinţific al produsului, – am crezut oportun să solicit un Brevet de Invenţie.

 

REVENDICĂRI

 

  1. Revendic invenţiunea produsului organic Pancreina, care injectată în sânge, produce o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a simtomelor diabetului.

 

Dr. N.C.Paulescu

Profesor de Fiziologie La Facultatea de Medicină Bucureşti, strada Calonfirescu, 15.

 

DESCRIEREA INVENŢIEI

  1. BREVET 06254

DOSAR NR. 8322

  1. FILE 2

 

Bibliografie

 

Calendar Rador

https://www.agerpres.ro/life/2021/07/26/insulina100-dr-n-c-paulescu-revendic-inventiunea-produsului-organic-pancreina-textul-original-al-memoriului-descriptiv–753325

https://acad.ro/sectii2002/proceedingsChemistry/doc2018-3/Art11PaulescuMedicalPriorities.pdf