„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboș – Președintele Klaus Iohannis spune că trebuie intensificate eforturile pentru a consolida baza de rezerviști și pentru a moderniza infrastructura de transport. Șeful statului a participat alături de premierul Marcel Ciolacu la conferința „România – NATO – 20 de ani”, organizată de Ministerul Apărării Naționale. Corespondentul RRA Alina Stănuță a asistat la eveniment și vine cu detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Actualul context generat de războiul de la granițele noastre crește relevanța României ca pilon de securitate și stabilitate regională – a declarat președintele Klaus Iohannis, care a subliniat că țara noastră trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport.
Klaus Iohannis: Apărarea cetățenilor noștri este una dintre obligațiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranța oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate.
Reporter: Aderarea la NATO a însemnat revenirea României la comunitatea de valori și principii democratice occidentale – declara și premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică și reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe flancul de est. România rămâne un aliat matur și credibil, cu o atitudine proactivă și cu capacitatea de a acționa susținut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii și protejarea valorilor aliate.
Realizator: La evenimentul de la Cercul Militar Național au mai participat miniștrii apărării din țările NATO și șefii de stat major sau ambasadori ai statelor Alianței Nord-Atlantice./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 aprilie)