2024. április 11.

Hadgyakorlatra látogat a kormányfő

Marcel Ciolacu miniszterelnök ma részt vesz a „Sea Shield 24” elnevezésű nemzetközi katonai gyakorlaton a „Regina Maria” elnevezésű fregatt fedélzetén. A Fekete-tenger partvidékén és a Duna-deltában 12 ország több mint 2000 katonája tart gyakorlatot különböző feladatokra. (Radio România Actualităţi)

Törvénnyel szabnának gátat a kép- hang- és videohamisításoknak

A mai kormányülés napirendjén szerepel annag a jogszabálynak az elfogadása, amelynek révén szabályozzák a mesterséges intelligencia felhasználásának és fejlesztésének módját. A végrehajtó hatalom memorandumot fogad el egy olyan mechanizmus létrehozásáról, amely megakadályozza, hogy a digitális manipuláció – úgynevezett deep fake – felhasználásával hamis médiatartalmak kerüljenek nyilvánosságra elsősorban a közösségi oldalakon – jelentette be Bogdan Ivan kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter.
Elmondta, hogy a képmanipulációs eszközöket hamis személyazonosságok vagy dokumentumok létrehozására használják. Bogdan Ivan miniszter hozzátette, hogy a nagy technológiai vállalatok, hét romániai intézmény és a Központi Választási Iroda is részt vesz majd a mechanizmus kidolgozásában, tekintettel arra, hogy a deep fake tartalmak bevetése a választási kampányban is előfordulhat. (Radio România Actualităţi)

Lezárult a listaállítási időszak az európai parlamenti választásokra

Ma a Központi Választási Iroda (BEC) képviselői közzéteszik a politikai pártok és a függetlenek jelöltlistáit, és ezek a jelölések április 29-én válnak véglegessé.
Egy politikai pártnak 200 ezer, egy független jelöltnek pedig 100 ezer aláírást kellett összegyűjtenie ahhoz, hogy a Választási Iroda elfogadja az Európai Parlamentbe való jelentkezését. A részletekről a közszolgálati rádió szerkesztője, Andrei Şerban így számolt be a rádió reggeli hírműsorában.
A főbb politikai pártok benyújtották jelöltlistáikat az európai parlamenti választásokra. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt(PNL) közös listát tettek le. Ugyancsak közös listán indulnak az Egyesült Jobboldal jelöltjei. Ebben a választási szövetségben a Mentsétek meg Romániát (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje nevű párt vesz részt. Rőszt vesznek továbbá a választásokon a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), az SOS Románia Párt, a Jobb Alternatíva Párt, a Reper Párt és az RMDSZ jelöltjei.
Az európai parlamenti választásokon új nevek is indulnak, akik azonban jól ismert politikusok, mint például Diana Șoșoacă az SOS Romániában pártból, vagy Dan Barna az Egyesült Jobboldali színeiben. Független jelölteket is nyilvántartásba vettek. A június 9-i európai parlamenti választások végleges jelöltlistáit április 29-én jelentik be. (Radio România Actualităţi)

A bukaresti polgármesteri hivatal szerdán megkezdte a szeizmikus kockázatnak kitett bukaresti épületek előzetes felmérését

A „gyors vizuális felmérésnek” nevezett eljárás a műszaki szakértői szakasz előfutára, amely minden konszolidációs munka előtt kötelező. A fővárosban 2025-ig 8000 épületet kell felmérni, és az első szakaszban 260 régi épületet vontak be a projektbe a városközpontban.
Nicușor Dan, főpolgármester: Ez egy új koncepció, amelyet a törvény 2022-ben vezetett be. Ez azt jelenti, hogy fogjuk az összes olyan épületet Bukarestben, amelyik bizonyos magasságú és korú, és nagyon gyorsan elvégezzük az előzetes felmérést, hogy tudjuk, hova kell pénzt tenni a tényleges szakértői vizsgálatokra és a tényleges konszolidációra, hogy legyen egy több évre szóló cselekvési tervünk.
Riporter: Az első épület, amelyet ma vizuálisan felmértek, egy 1937-ben épült háztömb volt az Egyetem tér közelében. Az egész előzetes ellenőrzési eljárás 150 000 lejbe kerül – jegyezte meg Alexandru Lancuzov, a közszolgálati rádió riportere. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin