Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna martie la 6,6% pe an, de la 7,2% în februarie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna martie la 6,6 la sută pe an, de la 7,2 la sută în februarie, fiind a doua scădere consecutivă a acestui indicator. Rata anuală a inflaţiei a revenit, astfel, la nivelul de la sfârşitul anului trecut, înainte de efectele determinate de măsurile din pachetul fiscal adoptat pentru ţinerea sub control a deficitului bugetar.

Reporter: Iulian Olescu – În martie, față de luna precedentă, cel mai mult au crescut, pe medie, tarifele mărfurilor nealimentare cu 0,57%, urmate de prețurile serviciilor cu 0,35% și ale produselor alimentare cu 0,25%.

Scumpiri mai semnificative s-au înregistrat luna trecută, comparativ cu februarie 2024, mai ales în cazul serviciilor de transport aerian, cu aproape 5,6%, al margarinei cu aproximativ cinci procente, al cartofilor și detergenților, cu scumpiri medii de peste 2%.

Şi energia electrică s-a scumpit, în medie, cu aproape 1,7%. Ieftiniri mai relevante au consemnat, pe medie, în martie, față de februarie, untul cu peste 3,7 procente, dar și zahărul, ouăle, mălaiul și uleiul, însă reducerile medii de prețuri în aceste cazuri au fost situate sub 2%.

În topul scumpirilor din ultimele 12 luni, pe primele locuri se situează serviciile poștale, cu creșteri medii de aproape 27%, detergenții, cu majorări de aproximativ 24,4%, medicamentele și articolele medicale, cu creșteri de peste 21 de procente, în medie. Datele de astăzi confirmă prognozele BNR, care anticipa creșterea ratei anuale a inflației în debutul anului curent, sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite indirecte, dar și reluarea ulterioară a scăderii acesteia./RADOR RADIO ROMÂNIA/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 aprilie