Summit-ul liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor continuă la Palatul Parlamentului din București

Realizator: Nicoleta Turcu – Summit-ul liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor continuă duminică la Palatul Parlamentului din București. Sunt reprezentanți ai ucrainenilor din aproape 70 de țări, care discută pe teme culturale, de identitate, tradiții și limbă. Despre alegerea capitalei României ca loc de desfășurare a evenimentului a vorbit Nicolae-Miroslav Petrețchi, deputat din partea minorității ucrainene în Parlamentul țării noastre.
Nicolae-Miroslav Petrețchi: Locația nu este una întâmplătoare. România cunoaștem că este un partener de nădejde pentru Ucraina și astăzi discutăm despre relații foarte strânse care s-au ridicat la nivel strategic, adică cel mai înalt nivel dintre statele noastre și multe dintre rezolvările pentru problemele cu care se confruntă în momentul de față pot să fie preluate ca model de bune practici tocmai din modelul românesc. Și aici putem să discutăm inclusiv despre problema minorităților naționale. De asemenea, o bună parte din acest model este deja implementat de Ucraina, dar și de alte state democratice din lume.
Realizator: Diaspora ucraineană este una dintre cele mai numeroase din lume, cu peste 26 de milioane de membri, la care s-au adăugat șase milioane de refugiați în urma invaziei rusești din 2022./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 aprilie)