Viktor Orbán se va întâlni astăzi la Bruxelles cu liderii europeni pentru a trece în revistă situația de război

Guvernul ungar va face tot posibilul pentru a se asigura că războaiele din lume nu pun în pericol pacea și securitatea familiilor ungare, a declarat Viktor Orbán, duminică seara, după ședința Consiliului de Apărare. Prim-ministrul ungar a dat instrucțiuni ministrului de interne și șefilor serviciilor antiteroriste să garanteze siguranța poporului ungar prin toate mijloacele disponibile. Viktor Orbán va analiza marți, la Bruxelles, situația actuală a războiului cu liderii europeni.

Ungaria condamnă atacul iranian împotriva Israelului, care amenință să devasteze întregul Orient Mijlociu cu un război interstatal, iar acest lucru reprezintă o amenințare serioasă pentru întreaga lume, inclusiv pentru Ungaria, a declarat Viktor Orbán într-un videoclip postat pe pagina sa oficială de socializare.

Premierul ungar a declarat că la reuniunea Consiliului de Apărare au fost luate în considerare consecințele de securitate națională și economice ale conflictului pentru Ungaria.
„I-am însărcinat pe ministrul de interne și pe șefii serviciilor antiteroriste să garanteze securitatea poporului ungar cu toate mijloacele disponibile”, a declarat premierul Viktor Orbán.

Prim-ministrul ungar a mai subliniat că marți va pleca la Bruxelles pentru a analiza situația războiului cu liderii europeni.
La reuniunea Consiliului de Apărare a participat și ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, care a relatat, de asemenea, pe pagina sa de socializare, despre măsurile pe care le-a luat. Oficialul ungar a scris că a vorbit la telefon cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și cu ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite și că au trecut în revistă situația.

Péter Szijjártó a adăugat că Ungaria speră că există încă o șansă de a evita o escaladare largă a situației.

Dar acest lucru va fi posibil numai dacă toți actorii importanţi din politica mondială se vor comporta în mod responsabil în perioada următoare. Pe baza discuțiilor, Péter Szijjártó consideră că nu numai ungurii sunt interesați să împiedice extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

În situația actuală, Ungaria nu poate face altceva decât ceea ce s-a discutat la reuniunea de apărare convocată de prim-ministrul ungar, a declarat cercetătorul la Colegiul Mathias Corvinus, Bálint Somkuti, pentru televiziunea publică ungară M1.
Bálint Somkuti a subliniat că este în interesul Statelor Unite să nu declanșeze acest război regional, deoarece ar avea consecințe imprevizibile asupra prețului petrolului și asupra alegerilor prezidențiale din SUA, adăugând că este în interesul Washingtonului să rezolve situația pe cale diplomatică./vblanka/csimion

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/04/16/orban-viktor-ma-europai-vezetokkel-tekinti-at-a-kialakult-haborus-helyzetet-brusszelben

www.hirado.hu – 16 aprilie