Metro Goldwyn Mayer, 100 de ani de industrie cinematografică

Context

Se împlinesc 100 de ani (1924) de când lua fiinţă Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), una dintre cele mai cunoscute case de filme americane. Fondată la Hollywood, s-a remarcat prin promovarea „star-sistemului”. Fondatori: Louis B. Mayer, Marcus Loew.

100 de ani de industrie cinematografică

Numele său evocă imagini cu musicaluri, epopee istorice vedete și … mascota sa – Leul.

La începutul anilor 1920, vodevilurile, una dintre cele mai populare forme de divertisment la vremea aceea începe să decadă, deoarece apăruseră filmele. Marcus Loew, proprietarul unui lanț de teatre își dorea filme bune pentru audiența sa care se afla în continuă creștere, așa că a cumpărat Metro Pictures, fondat inițial în 1916. Aici a început totul.

Metro a primit exact ceea ce avea nevoie după ce Loew a fuzionat studioul cu Goldwyn Pictures, o altă companie de film fondată de Samuel Goldfish. Loew intenționa să producă melodrame mute. După ce a achiziționat Louis B Mayer Productions în același an, Loew l-a făcut pe Mayer șeful studioului împreună cu Harry Rapf. Irving Thalberg, considerat „băiatul minune” de la Hollywood, a părăsit Studiourile Universal și s-a mutat la nou-înființatul MGM (chiar pe 17 aprilie 1924), unde a devenit șeful producției. Producătorul de film este mai ales cunoscut pentru filme precum „Grand Hotel”, „China Seas”, „Camille”, „Revolta de pe Bounty” și „The Good Earth”.

A lansat carierele multor actori printre care Lon Chaney, Ramon Novarro, John Gilbert, Joan Crawford, Clark Gable, Jean Harlow, Wallace Beery, Luise Rainer, Greta Garbo, Lionel Barrymore și Norma Shearer, cu care s-a căsătorit. Un alt actor important a fost adus de la Goldwyn – unul care va juca în fiecare film MGM produs vreodată, chiar și astăzi: Leul Leo.Primul leu, pe nume Slats, a fost folosit pentru designul original Goldwyn Pictures și pentru prima versiune MGM. Spre deosebire de succesorii săi care răgeau, acesta a fost foarte liniștit, preferând să privească.

De ce a ales MGM un leu drept imagine iconică? Pentru că designerul Howard Dietz a vrut astfel să aducă un omagiul locului unde şi-a făcut studiile, Columbia University, şi echipei sportive de acolo, The Lions.Cu noul său nume, noul logo și noul motto – „Ars Gratia Artis” / „Art for art’s sake” – Artă de dragul artei), MGM a început să lucreze la primul său film – „He Who Gets Slapped”.

MGM a produs capodopere precum „Grand Hotel” (1932), „David Copperfield” (1935), „The Good Earth” (1937), „The Women” (1939), „The Philadelphia Story” (1940), „Mrs. Miniver” (1942), „Gaslight” (1944) și „Jungla de asfalt” (1950). A fost asociat cu unele epopee celebre, producând ambele versiuni ale „Revolta de pe Bounty” (1935, 1962) și „Ben-Hur” (1925, 1959) și „Gone with the Wind” (1939). MGM cunoaște un declin în anii 1950 și suferă schimbări de management începând cu anii 1960. Producțiile ulterioare ale studioului au inclus „Doctor Zhivago” (1965) și „2001: A Space Odyssey” (1968). Studioul a vândut multe dintre activele sale în anii 1970 și, pentru o perioadă, s-a diversificat în altfel de întreprinderi non-film, cum ar fi hoteluri și cazinouri.

 Bibliografie

 Calendar Rador

https://www.britannica.com/money/Metro-Goldwyn-Mayer-Inc

https://www.mgm.com/