Geraldine Mock, prima femeie care a zburat singură în jurul lumii

Context

Se împlinesc 60 de ani (1964) de când Geraldine Mock (1925-2014) a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii. Ea a efectuat 29 de zile, 11 ore şi 59 de minute de zbor, aterizând pe Aeroportul Port Columbus din Ohio.  În 1937, când Geraldine „Jerrie” Mock avea 12 ani, ea a zburat pentru prima oară în carlinga unui avion Ford Tri-Motor. Acest eveniment o va face să devină pasionată de aviație.

O călătorie în jurul lumii

Fire băiețoasa, Mock a început  să fie interesată de mecanică. La liceul din Newark, Ohio, pe care l-a absolvit, ea a fost singura fată din clasa de inginerie, domeniu studiat ulterior și la Universitatea de Stat din Ohio.

Dupa ce s-a căsătorit, în 1945, Mock a învațat sa piloteze avioane, cu ajutorul soțului ei, obținând licența de pilot. Curând, lucra ca manager la aeroportul Price Field din Columbus și efectua adesea zboruri catre Mexic, Canada și Bahamas.  În 1962, Mock i-a spus soțului ei, în glumă, că nu mai ramasese nicio destinație interesantă spre care să zboare, iar acesta i-a răspuns, tot în glumă, că singura provocare ar fi ocolul globului. Ideea i-a atras atenția.  Geraldine a descoperit că, la 25 de ani de la tentativa nereușită a Ameliei Earhart, nicio altă femeie nu se mai încumetase la cursa în jurul lumii, și-a propus să încerce ea asta.

Presa locală a fost entuziasmată și a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru „eroina noastră”. Mock a reușit să cumpere un avion Cessna 180 aproape nou, pe care l-a numit „Spiritul lui Columb”, adăugandu-i o stație radio, un motor special construit, scoțând scaunele pasagerilor pentru a pune în loc rezervoare suplimentare. Astfel, avionul putea să zboare până la 25 de ore fără realimentare. De asemenea, temerara aviatoare a mai urmat un curs special, obținând un brevet care-i permitea să zboare pe orice tip de vreme.

În timpul cursei sale în jurul lumii, Jerrie a întâmpinat mai multe probleme grave, după ce o aripă a avionului a îngheţat, iar cablurile de la instalaţia de radio au luat foc. „Nimeni nu mi-a spus că nu pot face asta, doar din cauză că sunt femeie”, a spus Mock, la acea vremea, în timp ce s-a dat jos din avion la aterizare, îmbrăcată în fustă şi încălțată cu pantofi cu toc.

În zborul său în jurul lumii, început pe 17 aprilie 1964, a parcurs în total 36.800 km, făcând 21 de escale. Geraldine Mock a fost decorată, în 1964, de preşedintele american Lyndon B. Johnson cu însemnele Federal Aviation Administration’s Exceptional Service.

Autor:Alexandru Balaci

Bibliografie

 Calendar Rador

https://www.faa.gov/sites/faa.gov/files/about/history/pioneers/Jerrie_Mock.pdf

https://airandspace.si.edu/collection-archive/geraldine-mock-collection/sova-nasm-xxxx-0833