2024. április 17.

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Tanács rendkívüli brüsszeli ülésén

Klaus Iohannis államfő szerdán és csütörtökön részt vesz az Európai Tanács rendkívüli brüsszeli ülésén. Az államfő jelen lesz azon a fogadáson is, amelynek Philippe őfelsége, a belgák király ad otthont az Európai Unió állam- és kormányfőinek tiszteletére. Az Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a találkozó napirendjén olyan témák szerepelnek, mint egy új európai versenyképességi paktum kilátása, valamint az Európai Unió és Törökország kapcsolata. Az európai vezetők megvitatják az ukrajnai háború fejleményeit, a közel-keleti helyzetet és az Európai Unió jövőbeni stratégiai programját is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.17)

Munkalátogatást tesz Katarban a kormányfő

Marcel Ciolacu miniszterelnök, kabinetjének hat miniszterével együtt, folytatja látogatását Katarban, amely Románia fontos kereskedelmi partnere a Perzsa-öböl térségében. A megbeszéléseken terítékre kerülnek fontos romániai beruházási projektek, valamint a kulcsfontosságú területeken, például az új technológiák és az energia terén történő együttműködés megerősítése. „Konkrét projektjeink vannak a katari befektetők számára”, nyílatkozta Marcel Ciolacu miniszterelnök, kijelentve, hogy kabinetjének több tagjával éppen azért jött, hogy üzleti ajánlatokkal 15 milliárd eurót meghaladó értékű befektetéseket vonzzon – ezekről a projektekről ma lesz szó, Dohában, a katari miniszterelnökkel, de a két delegáció plenáris ülésén is. Ezt megelőzően több kétoldalú dokumentumot is aláírnak. A kormánydelegáció katari munkalátogatása szerdán fejeződik be, majd innen az Egyesült Arab Emírségekbe látogat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.17)

A pénzügyminisztert megh]vtţk Románia államadósságáról szóló politikai vitára

Marcel Boloș pénzügyminiszter várhatóan hétfőn, a képviselőház plenáris ülésén részt vesz Románia államadósságáról szóló politikai vitán. A pénzügyminiszter részvételét a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőcsoportja  kezdeményezte, amelyet kedden a Képviselőház Állandó Bürója is jóváhagyott. Az AUR szerint az államadósság kritikus pontba jutott, meghaladja a bruttó hazai termék 50 százalékát és a pénzügyminiszternek kell ismertetnie az ez irányban hozandó kormányintézkedéseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.17)

Románia a második helyen szerepel azon uniós országok listáján, amelyekben megnőtt a szavazási szándék az EP-választásokon

Románia  a második helyen áll, Csehország után, azon európai uniós országok listáján, amelyekben megnőtt a szavazási szándék az idei európai parlamenti választásokon. Az Eurobarometer legutóbbi felmérése szerint a szavazási szándék elérte a 74%-ot, miután az öt évvel ezelőtti szavazáshoz képest 19 százalékkal nőtt. De így is, Románia nem szerepel az uniós államok első harmadában a június 6-9-i európai választásokon való részvételi szándék arányát tekintve. Az adatok azt mutatják, hogy a románok továbbra is pozitív képet alkotnak az Európai Parlamentről, annak ellenére, hogy a teljesen negatívan véledők aránya 7%-kal nőtt. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt öt évben hogyan alakult életszínvonaluk, a románok 46 százaléka mondta azt, hogy csökkent, hasonló százalék szerint nem változott, és csak 7 százalék válaszolta azt, hogy emelkedett, derül ki a felmérésből.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.17)

Az államfő kihirdette a teljes szociális segélyezési rendszert megreformáló törvényt

Klaus Iohannis államfő kihirdette a teljes szociális segélyezési rendszert megreformáló törvényt, amely a Hivatalos Közlönyben való megjelenéskor lép hatályba. A főbb változtatások értelmében a szociális felügyelők helyszíni ellenőrzése nélkül egyetlen szociális szolgálat se működhet, még átmenetileg sem. Ugyanakkor a szociális szolgáltatókat a Szociális Kifizetések és Ellenőrzési Ügynökség képviselői segítik, térítésmentesen, hogy minél jobban megismerjék jogszabályi kötelezettségeiket. A törvény megsértéséért a bírság ötszörösére emelkedik és elérheti a 100 ezer lejt is. A legmagasabb szankciókat akkor alkalmazzák, ha a központ engedély nélkül működik, vagy megtagadják az ellenőrök által végzendő ellenőrzést. Ezenkivül létrehozzák a szociális ellátásban részesülők országos elektronikus nyilvántartását is, hogy a helyszínre kiszálló ellenőrök valós időben rendelkezzenek minden szükséges adattal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.17)

Németország támogatja Románia teljes körű schengeni csatlakozását

Románia a csúcson teljesít Európában az illegális migráció elleni küzdelem terén, ezt a tényt adataink, az Európai Határrendészeti Ügynökség és az Európai Bizottság is megerősítik, nyilatkozta Cătălin Predoiu belügyminiszter a német kollégájával, Nancy Faeserrel sorra került találkozón. Ezzel összefüggésben a miniszter kijelentette, reméli, hogy idén Románia sikeresen lezárja a schengeni dossziét, valamennyi tagállam támogatásával és jó együttműködésben Ausztriával. „Románia 14 éve teljesíti a műszaki kritériumokat. Örülünk, hogy tavaly megtörtént egy fontos lépés, sikerült felkutatnunk egy közös megoldást és kivívnunk az Európai Tanács döntését, decemberben. De ezt a lépést folytatni kell a szárazföldi határokra vonatkozó következő lépéssel. Románia a csúcson teljesít Európában az illegális migráció elleni küzdelem terén”, hangsúlyozta Cătălin Predoiu. A német belügyminiszter a maga részéről kijelentette, hogy országa továbbra is támogatja Románia telejes körű shengeni csatlakozását, amely az európai projekt fontos vívmánya. Nancy Faeser kifejtette, hogy menekültügyben Románia erőfeszítéseket tesz az európai szolidaritás érdekében, a szabad mozgás térségéhez való teljes csatlakozási megközelítés részeként.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.17)

A NATO főtitkár-helyettese Rómában bemutatta a „Csata Románia jövőjéért” című könyvét

Kedd este, Rómában, a román közösség tagjaival sorra került találkozón Mircea Geoană, a NATO főtitkár-helyettese bemutatta a „Csata Románia jövőjéért” című könyvét.”Szükséges, hogy a román nemzet egységben maradjon a nyelv, a kultúra és az egyház révén. Könyvem másik nagy üzenete az, hogy a geopolitikai földrengések pillanatait, mint amilyeneket most Európa és az egész világ átél, elődeink mindig kihasználták a továbblépésre, a román nemzeti projekt előmozdítására. Éppen ezért a könyv arról szól, hogy mi köt össze bennünket, mi az, ami még nem működik elég jól, és mindenekelőtt a remény és a jövőbe vetett bizalom üzenete”, magyarázta Mircea Geoană, a könyv fontosabb témáira utalva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.17)
Rozália Gănciulescu