O expoziţie la Castelul Balcic prezintă obiecte ale Reginei Maria a României

O expoziție de obiecte autentice ce au aparţinut Reginei Maria a dat startul evenimentelor dedicate aniversării a 100 de ani de la construirea Castelului Balcic. Până pe 12 mai, în Sala de Piatră a Complexului arhitectural şi parcului, vizitatorii pot vedea şalul de hermină a Reginei României, clopotele trăsurii sale, mănușile ei de călărie, pantofii de mătase, o pălărie și o geantă, un ondulator de păr și o sticluţă cu parfumul preferat de proprietară în „Cuibul Liniştit”. Comorile istorice au fost puse la dispoziţie din colecții private, în mod special pentru expoziția „Universul Spiritual al Reginei Maria”, organizată de Asociația Culturală Română DAR, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași și Muzeul Etnografic din Braşov.
De asemenea, expoziția include și fotografii de arhivă, documente și șase costume originale purtate de Regina Maria și curtenii săi. Potrivit președintei Asociației DAR, Alexandra Brutaru, în camerele sale din Castelul Balcic, Regina Maria a purtat haine în stil oriental, iar în România – costume autohtone cu elemente din diferite regiuni etnografice. „În centrul expoziției este frumusețea – o temă de care Maria de Edinburgh a fost interesată de-a lungul întregii sale vieți. La Balcic, ea și-a urmat întotdeauna propriul vis, pentru că orașul i-a amintit de anii copilăriei din Malta”, a spus Alexandra Brutaru.
Deși a locuit doar zece ani la Balcic, Regina Maria a României a lăsat o adevărată comoară pentru generațiile ce au urmat în Orașul Alb și în întreaga regiune, realizând elegantul complex arhitectural şi parcul pe o suprafață de 320.000 de metri pătraţi, cu 46 de clădiri și peste 200 de elemente de arhitectură, al căror mesaj este pentru unificarea societăților diferite ca cultură, mentalitate și religie, a spus directorul Institutului Cultural de Stat „Castelull” din Bulgaria, Jeni Mihailova. Ea a subliniat că, exact în perioada în care Reginei Maria a trăit acolo, Balcicul a căpătat un aer european, iar în 1931 a avut un aeroport construit pentru nevoile Curții Regale. Acest lucru este dovedit de o fotografie a Reginei Maria în costum de pilot, care se numără printre obiectele prezentate în expoziție. Pe lângă personalizatea Reginei Maria a României, calendarul cultural al Castelului Balcic cuprinde peste 90 de evenimente dedicate centenarului. La 21 mai, va fi prezentat tronul original al Reginei Maria în Sala „Cuibul Liniştit”.(www.trud.bg-17aprilie2024)/pmirela

RADOR RADIO ROMÂNIA (17 aprilie)