Președintele Klaus Iohannis spune că vrea să rezolve cât mai repede problemele pe care cetățenii români încă le au pe aeroporturile unor țări europene

Președintele Klaus Iohannis se spune că vrea să rezolve cât mai repede problemele pe care cetățenii români încă le au pe aeroporturile unor țări europene, în ciuda faptului că România a intrat în Schengen cu frontierele aeriene. Declarația a fost făcută înaintea summitului european de la Bruxelles, unde un raport solicitat de Consiliu menționează necesitatea integrării totale a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, ca măsură care va impulsiona piața unică. Bogdan Isopescu are detalii de la Consiliul European.
Reporter: Liderii statelor comunitare vor să găsească soluții pentru a crește competitivitatea europeană, în condițiile în care actori economici precum Statele Unite sau China au depășit Uniunea Europeană în multe privințe. Fostul premier italian Enrico Letta va prezenta raportul solicitat de Consiliu și soluțiile acestuia. Dincolo de uniunea piețelor de capital, a telecomunicațiilor și a energiei, raportul indică și integrarea rutieră în Spațiul Schengen pentru România și Bulgaria cât mai rapid.
Însă și integrarea aeriană a țării noastre are probleme. În ciuda acestui pas, în anumite țări încă se practică aceste controale. În aeroporturi din Viena, Paris sau Helsinki sunt astfel de cazuri. Alți români sesizau pe mediile de socializare cazuri din Italia și Olanda.
Klaus Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înțeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Spațiul Air Schengen. Voi avea o discuție foarte serioasă cu ministerele care trebuie să se ocupe de aceste chestiuni și să găsim soluții rapide.
Reporter: Pe ordinea de zi a Consiliului figurează și situația din Ucraina, cea care are nevoie de ajutor militar mai mare. Ucraina are de asemenea probleme cu infrastructura energetică, în urma bombardamentelor Rusiei. În fine, liderii europeni vor discuta și despre situația tensionată din Orientul Mijlociu, în speță criza din Gaza și tensiunile dintre Israel și Iran./RADOR RADIO ROMÂNIA//adumitrache/atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI -18 aprilie)