Cum să îmbunătățim designul și funcționalitatea spațiilor exterioare

Pe măsură ce sezonul de petrecere a timpului în aer liber se apropie cu pași repezi, aproape că se impune să luăm în considerare reîmprospătarea spațiilor exterioare. Indiferent dacă spațiul rezervat „divertismentului exterior” are dimensiuni reduse sau mai generoase, este doar o terasă sau o zonă completă de bucătărie în curte, potrivită pentru găzduirea unor cine fastuoase, designerii experți în petrecerea timpului în aer liber recomandă axarea pe câteva tendințe cât se poate de accesibile. Și există o mulțime de modalități de a maximiza potențialul acestor spații în vara 2024 și de a-l transforma în locul perfect pentru a face plajă, a citi o carte bună, a vă relaxa cu prietenii, a face mișcare, a găti și a vă distra. Mobilierul durabil și confortabil, structurile elegante menite să facă umbră și alte câteva mici detalii pentru răsfăț, cum ar fi încălzitoarele de exterior, gropile de foc, candelabrele și elementele acvatice pot crea o zonă în aer liber de invidiat. Completările și upgrade-urile de lux sunt în continuă creștere, iar designerii și proprietarii de case abordează spațiile în aer liber cu aceeași grijă ca și amenajările interioare. De altfel, se poate observa cu ochiul liber o mișcare importantă de a depune la fel de mult efort și osteneală în designul spațiilor de locuit în aer liber ca și în cele interioare. Crearea unui spațiu exterior care să se simtă închegat, legat, iscusit realizat și confortabil înseamnă mult mai mult decât să așezi niște scaune frumoase și o masă în curte. Drept urmare, așteptările pe care le avem în ceea ce privește mobilierul de exterior cresc și ele. Clienții care se gândesc la design apreciază piesele frumoase, atemporale și funcționale care vor rezista testului timpului. Există o dorință nu numai pentru un design excelent, ci și pentru alegere, calitate și durabilitate. Tendințele 2024 variază de la alegeri simple de stil și sfaturi practice de cumpărături, la caracteristici arhitecturale semnificative menite să sporească designul, calitatea și luxul zonelor dvs. de locuit în aer liber.

  • Piese de investiții de înaltă calitate – Importanța naturii și a timpului petrecut în aer liber a trecut cu adevărat în prim-plan în ultimii ani, la fel ca și importanța investiției în piese atemporale, de înaltă calitate, în locul celor de unică folosință, la modă. Acum, designerii și proprietarii de case caută mobilier de exterior de care să se bucure câțiva ani la rând, „atât la nivel estetic, cât și la nivel de confort”. La fel cum ați cheltui timp și bani pentru a găsi canapeaua sau masa potrivită pentru interiorul casei tale, o mare parte din această tendință se referă la a cerceta și a înțelege ce reprezintă o piesă de mobilier de exterior de înaltă calitate, care să reziste. Căutați materiale precum lemn de tec, aluminiu acoperit cu pulbere, beton, răchită premium și ratan și luați în considerare condițiile climatice din zona dvs. atunci când faceți cumpărături. Durabilitatea este un alt factor semnificativ în industria de design, influențând modul în care cumpărăm și selectăm mobilier.
  • Caracteristici Smart Home pentru camere exterioare – Pe măsură ce spațiile exterioare sunt integrate în considerentele de viață ale întregii case, designerii susțin că iluminatul și caracteristicile casei inteligente sunt în tendințe (și) pentru spațiile exterioare. Aceste elemente se conectează vizual la interior și la exterior pentru un aspect mai congruent, dar oferă și funcționalitate consecventă, creând un spațiu de locuit coeziv în întreaga casă și fiind capabile să controleze sunetul și iluminarea pe tot parcursul zilei și al nopții. Astfel, activitățile în aer liber nu sunt strict limitate de ora din zi sau de accesul la un televizor, de exemplu – dacă exteriorul este conectat pentru funcțiile casei inteligente, aveți mai multă flexibilitate în momentul și în modul în care folosiți spațiile. De exemplu, „pereții de divertisment” cresc în popularitate pe măsură ce proprietarii de case petrec mai mult timp în spațiile lor în aer liber. Oferă, de asemenea, securitate sporită, incluzând camere de exterior, senzori de mișcare și încuietori inteligente.
  • Continuitate în elementele de proiectare, atât în ​​interior, cât și în exterior – Fie că este vorba de o terasă mică sau de o zonă de divertisment exterioară extinsă, o utilizare consecventă a culorii, modelului și materialului va reuni vizual designul interior și exterior al casei. A avea o continuitate a materialului conectează interiorul cu exteriorul, iar anul acesta ne așteptăm să vedem această continuitate devenind mai puternică. Nu vom vedea însă această continuitate doar prin simple selecții de decorare, suprafețele jucând un rol cheie în realizarea de punți între spațiile interioare și exterioare. Un număr tot mai mare de proprietari caută suprafețe care să reziste la elementele exterioare, oferind în același timp un aspect elevat și coeziv pentru alegerile lor de design interior. Piatra sinterizată este deja folosită pentru placarea suprafețelor din interiorul casei, iar acum este aplicată pe pavele exterioare, fațade, terase și chiar gropi de foc.
  • Upgrade-uri de lux – Modernizările de lux sunt, de asemenea, în mintea multor designeri și proprietari. Aceste proiecte nu numai că măresc confortul și capacitatea de utilizare a zonelor exterioare, dar adaugă și valoare proprietății. Cele mai importante upgrade-uri identificate includ funcții de incendiu, precum și baruri și spații de divertisment. Bucătăriile în aer liber sunt un alt mare proiect care continuă să dețină interes. Dacă sunteți în căutarea inspirației de lux, trebuie remarcată și creșterea elementelor de design inspirate de ospitalitate, în special terasele și șemineele de interior-exterior.
  • Pereți plianți pentru spații cu adevărat conectate – Luându-și repere din designul arhitectural în zonele cu vreme bună tot anul, designerii susțin că pereții plianți sunt o caracteristică de modernizare a casei, care se remarcă astăzi mai mult ca oricând. Creați o tranziție fără probleme între locuința în interior și în aer liber prin acest tip de pereți glisanți. Când sunt închise, aceste panouri de sticlă pliabile oferă în continuare o conexiune vizuală cu exteriorul, iar atunci când sunt deschise, un spațiu de locuit interior – cum ar fi o bucătărie, o sufragerie sau o cameră de zi – se extinde pentru a include vizual și fizic o componentă exterioară. Acest lucru permite ca atât interiorul, cât și exteriorul să servească drept spațiu multifuncțional pentru servit masa, dar și pentru relaxare și divertisment. Selecțiile potrivite de mobilier pot duce aceste spații interioare și exterioare la nivelul următor. Recomandarea care se impune este să alegeți piese de mobilier versatile, cum ar fi canapele secționale cu componente modulare care pot fi aranjate cu ușurință pentru a găzdui diferite activități.
  • Verde pentru energie vie – Nu este vorba doar despre a face din spațiile de locuit în aer liber o extensie a interioarelor, ci despre îmbrățișarea naturii care trece dincolo de pereții casei. Gândiți-vă la plante luxuriante și stratificate, la spațiile de grădină vii și la accente verzi și naturale. Așa cum tendințele biofile au fost extrem de importante în designul interior în ultimii ani, experții ne reamintesc să aplicăm acest lucru și în spațiile în aer liber. Nu mai este suficient doar să fim afară, ci să simțim un spațiu exterior viu. Dacă trebuie să dați puțină viață spațiului dvs, încercați să adăugați mai multe plante vii la diferite înălțimi și dimensiuni și diferite nuanțe de verde. Va fi instantaneu o modalitate de a reîmprospăta spațiul și de a fi la modă. În interior sau în exterior, un perete viu ar putea fi exact lucrul de care aveți nevoie pentru a adăuga intimitate și doza de verdeață necesară.
  • Terase acoperite și pergole – Terasele acoperite și pergolele au fost una dintre caracteristicile cele mai solicitate pe care le-au observat specialiștii, cu o creștere uriașă a întrebărilor concentrate pe maximizarea posibilității spațiilor de tranziție. Proprietarii de case scot interiorul în exterior, creând, printre altele, camere de relaxare în aer liber cu șezlonguri, canapele și elemente de foc și apă, dar și bucătării în aer liber aproape complet echipate. Ceea ce trebuie să luați în considerare atunci când proiectați o terasă acoperită sau o pergolă este modul în care spațiul curge din interior spre exterior. O punte acoperită este o zonă intermediară și necesită funcționalitate individualizată și caracteristici complementare.
  • Iluminat statement – Vedem că iluminatul devine o tendință de sine-stătătoare în această vară și asta pentru că ridică și întărește o zonă și aduce un alt nivel de interes unui spațiu. Gândiți-vă la pandantive peste un bar în aer liber sau un candelabru deasupra mesei dvs. din aer liber. Pentru o abordare mai modestă în aer liber, optați în schimb pentru o lampă portabilă fără fir. Lămpile portabile fără fir continuă să fie în tendințe, pe măsură ce tot mai mulți oameni aduc caracteristicile de locuit interioare în spațiile lor exterioare. O lampă mică și elegantă pe masă este o modalitate simplă de a crea un cadru intim și de a evoca o atmosferă de restaurant în intimitatea propriei curți.
  • Depozitare secretă – Depozitarea secretă este o altă tendință declanșată de nevoia de a maximiza spațiul. Compartimentele de depozitare ascunse în jurul terasei dvs. sunt o modalitate excelentă de a păstra spațiul liber și de a vă depozita bunurile. Folosiți spațiul de sub terasă pentru a ascunde obiecte neatrăgătoare, cum ar fi cutii utilitare, unități de aer condiționat sau echipamente pentru gazon. Puteți chiar să creați spațiu de stocare secret suplimentar în băncile încorporate în acest perimetru.
  • Scaune răzlețe – Maximizați fiecare centimetru pătrat din curtea dvs. cu scaune, o altă caracteristică a teraselor la mare căutare. Așezarea deliberată a scaunelor de-a lungul perimetrului spațiului exterior va permite mai mult „trafic pietonal” în întreaga zonă. Recomandarea ar fi să creați mobilier de exterior personalizat, încorporat, cum ar fi o bancă din pardoseală compozită, pentru un aspect elegant și „sudat”. Dacă grădina dvs. se extinde dincolo de terasă, băncile se pot dubla ca o balustradă cu profil redus.
  • Aspecte optime – Sunteți pasionat de divertisment în aer liber? Lăsați-vă terasa să vă satisfacă în acest sezon cu un design bine planificat. Un aspect iscusit vă poate îmbunătăți „adunările cu prietenii” prin maximizarea spațiului și direcționarea modului în care oaspeții dvs. îl „navighează”. Designerii recomandă aranjarea scaunelor în aer liber în formă de U sau semicircular, în jurul unei măsuțe de cafea sau al unei gropi de foc, pentru a face spațiul să se simtă ca un loc primitor de întâlnire. Dacă lucrați cu o amprentă mică, rămâneți la o paletă de culori deschise și strălucitoare pentru a deschide vizual spațiul și a-l face să se simtă mai mare decât este.
  • Injecții de culoare – Proprietarii de case apelează la culoare pentru a-și împrospăta terasele în această vară. Chiar și clienții cărora le place în mod obișnuit o paletă mai monocromă în interior devin curajoși cu culoarea când vine vorba de spațiile exterioare. Specialiștii sugerează să adăugați note de culoare cu accesorii decorative, cum ar fi pernele pentru mobilier de exterior. Uitați-vă la natură pentru a inspira schema de culori a terasei dvs. Cheia pentru încorporarea unor note de culoare într-un spațiu în aer liber este găsirea unui echilibru între vitalitate și naturalism care să permită designului să trăiască în armonie cu peisajul din jur Culorile pot fi saturate și intense, dar ar trebui să se reflecte în mediul natural.
  • Terase durabile – Sustenabilitatea este un subiect fierbinte în toate domeniile designului casei, iar oamenii caută modalități de a-și actualiza podelele într-un mod ecologic. Când vine vorba de actualizarea unui spațiu exterior, o modalitate de a ieși în evidență este utilizarea materialelor neașteptate, dar durabile, cum ar fi pardoseala compozită. Compus dintr-o combinație de plastic reciclat și fibre de lemn recuperate, podelele compozite ajută la reducerea deșeurilor din depozite și a nevoii de tăiere a copacilor. Terasele compozite oferă o alternativă de întreținere redusă, același aspect și versatilitate ca lemnul, dar și liniștea suplimentară care vine odată cu alegerea unui produs care va dura. Are o întreținere redusă, rezistență la intemperii și durabilitate îndelungată, chiar și până la 30 de ani, cu o întreținere minimă. Terasele compozite pot fi folosite nu numai pentru spațiile exterioare, ci și funcții personalizate pentru zone de locuit în interior.
  • Living pe acoperiș – Terasele elegante se mișcă, atât la propriu, cât și la figurat. Conform unui raport din 2023 din SUA, căutările pentru „terasă pe acoperiș” au crescut cu 90. Când vă gândiți la designul unei terase, s-ar putea să vă vină automat în minte curtea obișnuită, dar oamenii își folosesc din ce în ce mai mult acoperișurile pentru a extinde spațiul locuibil, în special în zonele metropolitane unde spațiul exterior este o marfă la mare căutare. Pe lângă vederile uluitoare ale peisajului urban, terasele de pe acoperiș oferă o calitate îmbunătățită a aerului și o oportunitate de a le umple cu mult spațiu verde pentru a încuraja biodiversitatea în oraș și pentru a îmbunătăți eficiența energetică, răcind acoperișul vara și blocând căldura în timpul iernii.
  • Inspirație de vacanță – Bucurați-vă de atmosfera de vacanță toată vara, îmbogățindu-vă terasa. Vibrațiile de vacanță sunt mereu în tendințe pentru că toată lumea dorește să se simtă relaxată, împrospătată și puțin răsfățată în propria curte. Pentru a vă transforma terasa în destinația preferată de vacanță, experții sugerează să vă actualizați mobilierul de exterior cu piese din aceeași linie. Aspectul rezultat va fi mult mai elegant. Alternativ, aceiași experți sugerează îmbrățișarea tendinței pentru draperiile exterioare. Draperia exterioară este infuzată în multe proiecte, fluxul ușor și aerisit al draperiilor aducând un sentiment de hotel de tip boutique, în timp ce definește anumite zone din curte.
  • Terase cu mai multe niveluri – Căutările pentru „multilevel decks” au crescut cu 170% în primul trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Părțile cu mai multe niveluri oferă o soluție excelentă pentru loturile în pantă sau înguste și creează o oportunitate pentru mai multe zone. De asemenea, terasele cu mai multe niveluri fac curtea mai ușor de navigat și îi maximizează potențialul. De exemplu, ați putea poziționa o bucătărie în aer liber pe puntea superioară, aproape de casă pentru un acces ușor, și o zonă de relaxare cu o groapă de foc mai jos, pentru întâlniri mai intime.
  • Organic Modern – Organicul modern este, în primul rând natural, dar și reconfortant, fiind asociat cu elemente rustice și nuanțe pământii, perfecte pentru „sufrageriile în aer liber” confortabile. Partea plăcută la aceste elemente și nuanțe este că pot înmuia spațiul de orice dimensiune, de la balcoane la curțile din spatele casei. Alegeți mese și scaune din lemn pentru terase cu un finisaj cald, sau chiar din piele în culori maronii sau bej, întrucât uzura naturală și eventualele rupturi de-a lungul anilor pot spori, de fapt, efectul bucolic al acestei tendințe.
  • Miez tropical – Acea strălucire pe care o puteți obține dintr-o vacanță în Hawaii, se poate transfera și în propria dvs. curte. „Miezul tropical” se referă, însă, la păstrarea acestui aspect. Și aici nu ne referim la elemente în formă de ananas, mici cascade și păsări tucan, ci mai mult la crearea unui spațiu cald și senin. Culorile vibrante și materialele care amintesc de plajă fac viața puțin mai lipsită de griji. Potrivit unui raport al Google, Tropical Core se află la una dintre cele mai constante creșteri din 2024, înregistrând o creștere de 27,2% a popularității în ultimele douăsprezece luni. Petrecerea timpului în aer liber și proaspăt nu este suficient pentru tendințele din 2024: culorile strălucitoare sunt o necesitate pentru o senzație și mai actuală! Chiar se remarcă o legătură cu nostalgia, nu este vorba doar de culorile în sine, ci de o dorință de a recrea zilele „halcyonice” (senine, calme, armonioase, serene, liniștite) ale copilăriei. Vedem asta și în alte tendințe din social media, de la jucării din anii ’90 până la încălțămintea jelly (jeleu). Un singur cuvânt poate descrie tendința: îndrăzneț, îndrăzneț, îndrăzneț!
  • Materiale ecologice – Materialele ecologice – precum bambusul, lemnul, plasticul reciclat, eucaliptul și ratanul – cresc în popularitate pe măsură ce cumpărătorii devin din ce în ce mai conștienți de latura ecologică a vieții. Acest trend este mai puțin o tendință în sine și mai mult o metodă de a obține multe alte mini-tendințe de pe această listă. Organic Modern, Tropical Core și Clay Colors (nuanțele argiloase) utilizează alternative materiale naturale, mai sigure pentru mediu. Și, în general, un spațiu în aer liber se va simți cel mai senin atunci când culorile și materialele sunt mai prietenoase cu natura sau chiar inspirate de ea. Majoritatea mineralelor argiloase pure sunt albe sau deschise la culoare, dar argilele naturale prezintă o varietate de culori din cauza impurităților, cum ar fi o culoare roșiatică sau maronie din cantități mici de oxid de fier. Cum materialul de teracotă a devenit faimos, argila (un material natural cu granulație fină din sol) se ridică și ea odată cu el. Aduceți-o în aer liber și jucați-vă cu o senzație mai pământească, îmbinând culorile de lut cu alte palete „naturale”, cum ar fi piatra. „Distracția” la argilă nu este doar în culoare, ci și în textură. Dacă un gazon este moale, ghivecele și sculpturile sunt complet opusul. Folosiți duritatea argilei pentru „împământarea” energiei. Lemnul de eucalipt este originar din climatul semi-arid sau chiar deșertic al Australiei, ceea ce îl face extrem de durabil. Este rezistent la putrezire și degradare și durează zeci de ani; este o alegere ecologică pentru mobilier, se încadrează în tendința Organic Modern și oferă piese de mobilier extrem de confortabile. Există și un alt beneficiu al eucaliptului: este accesibil! Așadar, nu îl adoptați doar într-o singură piesă de accent, ci profitați de preț și refaceți întregul dvs. set de luat masa într-o alegere ecologică. Iar pentru decor, contrastați tonurile mai deschise ale lemnului de eucalipt cu accente puternice.
  • Grădina comestibilă – Luxul suprem este o grădină comestibilă care ne încurajează pe toți să încetinim puțin aceste vremuri nebunești și să ne bucurăm de frunzele naturii. Adăugați o alee sau o punte înălțată în jurul grădinii comestibile pentru a aduce pământul la nivelul grădinii, creând o estetică „ridicată”. Încercați să încorporați iluminat alternativ, cum ar fi câteva șiruri de lumini sclipitoare, și nu veți mai dori niciodată să părăsiți curtea. Adăugați o grădină unui spațiu de divertisment deja existent sau plasați una în propriul ascunziș pentru o oază supremă în curte. O altă idee ar fi să încorporați un gard cu plante într-un spațiu în aer liber, care va îndepărta atenția de la dvs. și o va îndrepta către natură – un răgaz atât de necesar de la preocuparea continuă pe care o simțiți în casă. Transformați o curte naturală prin împletirea iederei printr-un gard sau un perete de fag sau lavandă. De asemenea, puteți adăuga o notă de personalitate încorporând sculpturi sau statui de grădină cu animale, plus scaune de grădină pentru o contemplare liniștită. Cum sezonul de divertisment bate la ușă, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a crea un spațiu în aer liber ușor „de plimbat”. În epoca lui „acum”, în care totul este la cerere și apare pe ecran, spațiul exterior ar trebui să se simtă senzorial și relaxat. Cărările de piatră sunt tot ceea ce aveți nevoie, mai ales când șerpuiesc în curbe, nu lăsate în linie dreaptă.
  • Ghivece de teracotă – Potrivit aceluiași raport Google, terracotta pots se află la una dintre cele mai constante creșteri din 2024, înregistrând o creștere de 10,9% a popularității din ultimele douăsprezece luni. „Oalele” din teracotă, farfuriile decorative și sculpturile de grădină devin din ce în ce mai populare, deoarece sunt rezistente în mod natural la intemperii și pot rezista utilizărilor multiple ani la rând; și chiar dacă se uzează, arată mai bine (și mai rustic) cu acele pete de îmbătrânire. Este o culoare intrinsec naturală și, spre deosebire de beton, oferă un strop de căldură. Este „pe val” pentru 2024 și va fi folosită nu doar ca ghivece, ci și ca culoare de vopsea – așa că îmbrățișați tendința cu perne, pereți și decoruri similare.
  • Jocuri în aer liber – Seturi imense de șah în aer liber sau chiar table (cu zaruri de-o șchioapă), X și 0, o placă imensă de darts – orice modalitate de a crea legături cu familia și prietenii, dar și experiențe plăcute – trebuie să fie o prioritate, iar creatorii de tendințe s-au agățat de jocuri și jucării ca o modalitate de a realiza acest lucru. Millennialii pot îmbătrâni, dar își păstrează jocurile și jucăriile.

Cum să extindeți spațiul de locuit al casei dvs. cu o terasă, un foișor sau o zonă de gătit în aer liber

  • Alegeți mobilierul de exterior potrivit pentru stilul arhitectural al casei dvs. – Potrivirea mobilierului de exterior la stilul arhitectural al casei este esențială pentru a crea un spațiu de locuit frumos și armonios în curte. De exemplu, dacă locuiți într-o casă în stil antic, veți dori să utilizați mobilier de terasă din lemn greu sau răchită. Dacă locuiți într-o casă colonială, veți dori mobilier din lemn sau mobilier din metal cu linii clasice. Iar, dacă locuința dvs este una modernă, puteți să-i adăugați aspectul exterior cu perne colorate și mobilier din rășină, metal sau frânghie, cu linii elegante și moderne.
  • Ușurați starea de spirit – Lămpile de exterior, felinarele și alte tipuri de iluminat fac mai mult decât să vă ajute să vedeți noaptea – ele oferă curții un aspect cald și primitor. Pentru un plus de eleganță în aer liber, așezați câteva lămpi de masă cu nuanțe colorate pe o masă sau un bar în aer liber; sau, agățați un set de luminițe în șnur într-o zonă deosebit de întunecată pentru un strop de strălucire orbitoare – și pentru a îmbunătăți atmosfera romantică.
  • Creați un spațiu de locuit care va funcționa pentru toate anotimpurile – Cu cât vă puteți folosi mai des spațiul de locuit în aer liber, cu atât va fi mai rentabil. Dacă locuiți într-o parte a țării în care vremea este foarte rece primăvara și toamna, luați în considerare încălzitoare de sine-stătătoare pentru a vă extinde sezonul în aer liber. Dacă locuiți într-o zonă în care verile sunt arzătoare, luați în considerare o copertină retractabilă sau o umbrelă pentru a oferi umbra râvnită, sau o mică piscină sau fântână pentru o caracteristică acvatică.
  • Așezați un covor (sau două) – Covoarele mari ajută la definirea unui spațiu de locuit și fac ca zona de zi în aer liber să pară ca și cum ar avea „camere”. Covoarele pentru exterior existente astăzi pe piață nu trebuie luate, scoase sau uscate – sunt proiectate astfel încât umezeala să curgă direct prin ele, astfel încât culorile să rămână vii ani de zile. Transformarea spațiului de locuit în aer liber într-o oază primitoare și utilă nu trebuie să fie complicată sau costisitoare. Pur și simplu adăugați un punct focal, cum ar fi un foișor sau o pergolă; asigurați-vă că mobilierul de terasă completează stilul arhitectural al casei dvs. și adăugați un fel de zonă de bucătărie/bar în aer liber pentru a face spațiul de locuit în aer liber mai plăcut pentru familia și prietenii dvs. pe tot parcursul anului.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.bhg.com/outdoor-living-trends-2024-8602125

https://envisionoutdoorliving.com/blog/outdoor-living-trends-for-2024/

https://www.bhg.com/outdoor-room-trend-7971735

https://www.prolandscapermagazine.com/outdoor-living-trends-2024/

https://www.bhg.com/2023-deck-trends-7567204

https://www.livingspaces.com/inspiration/ideas-advice/styles/outdoor-living-trends-to-try-this-year