Începe The Book Pitch. Alegerea cititorului, ediția 2024. Promovează literatura română împreună cu ICR!

De Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor, Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, lansează ediția a II-a a proiectului „The Book Pitch. Alegerea cititorului, o invitație adresată cititorilor de a se alătura instituției în demersurile de promovare a cărților românești în afara granițelor țării, favorizând deschiderea și receptarea acestora în celelalte culturi ale lumii.

Fidel misiunii sale de susținere a creației literare autohtone în străinătate, Institutul Cultural Român urmărește să pună în valoare reușite cât mai numeroase și cât mai diverse din cultura română și, de asemenea, să faciliteze accesul profesioniștilor străini din domeniul editorial la diferite preocupări și preferințe de lectură ale tuturor categoriilor de cititori.

„The Book Pitch. Alegerea cititorului” îi invită pe iubitorii de literatură să prezinte, fie în limba română, fie în limba engleză, prin intermediul unui material video de maximum 60 de secunde, o carte a unui autor român (cetățean român, originar din România sau din Republica Moldova, având ca limbă maternă limba română). Participanții la proiect au astfel ocazia să atragă atenția agenților literari, editorilor și traducătorilor străini, dar și cititorilor de pretutindeni, asupra unei cărți îndrăgite din literatura română. Doi dintre participanții la proiect au șansa de a lua parte la două dintre târgurile internaționale de carte la care Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, organizează prezența României în anul 2025. Ei vor fi aleși prin tragere la sorți, în cadrul unui eveniment public, organizat pe parcursul ediției din 2024 de la București a Târgului de carte Gaudeamus.

Proiectul se desfășoară on-line, în perioada 23 aprilie-13 octombrie 2024. Materialele video care întrunesc condițiile din regulamentul campaniei, primite pe adresa de e-mail thebookpitch@icr.ro, vor fi publicate pe paginile de social media ale Centrului Național al Cărții, ale partenerilor și în rețeaua Institutului Cultural Român.

Una dintre câștigătoarele primei ediții a proiectului, Liliana Grumaz, profesoară de limba și literatura română, a fost prezentă, alături de echipa ICR, la Festival du Livre, Paris, în perioada 12-14 aprilie 2024.

Despre această experiență, Liliana Grumaz a declarat: „Cărțile și lectura mi-au fost mereu aproape, borne inoxidabile pentru minte și suflet, iar șansa oferită de ICR de a participa la Festival du Livre de Paris n-a fost decât o răsplată arc peste timp și timpuri. Pe cât de generoasă, pe atât de fabuloasă. Reușita evenimentului a constat în organizarea fără cusur, implicarea totală, abordarea optimistă a vizitatorilor prezenți la standul României. Vă îndemn să citiți literatură română contemporană și nu numai, avem și noi nestematele noastre! Orice întâlnire cu lectura este o sărbătoare a spiritului, un liant peste timp al unor experiențe inedite. Fiți pe fază, urmează ediția a doua!”

Parteneri: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, Societatea Română de Televiziune, Radio România Actualități, Radio România Cultural

Contact:

Direcția Promovare și Comunicare

biroul.presa@icr.ro

031 71 00 622